Tupolev vrea să construiască avioane civile la fabrica Romaero

Autorităţile ruse şi-au manifestat intenţia de a realiza o colaborare în domeniul tehnico-militar, între compania rusă Tupolev şi Romaero, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
Economica.net - vin, 19 apr. 2013, 11:33
Tupolev vrea să construiască avioane civile la fabrica Romaero

„Suntem interesaţi în colaborarea în domeniul tehnico-militar. Există o intenţie manifestată de autorităţile ruse într-o colaborare între compania rusă Tupolev şi Romaero. Solicitarea încă nu s-a manifestat. Pe scurt este vorba de proiectul producţiei avioanelor Tupolev de un anumit model. Suntem încă într-un proces de evaluare a celor care intermediază această operaţiune. Este avion civil, nu militar”, a spus Vosganian.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi şeful Agenţiei Federale „Rossotrudnicestvo”, Konstantin Kosaciov, au semnat vineri protocolul lucrărilor sesiunii a XI-a a Comisiei interguvernamentale româno-ruse de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică.

„Lucrările noastre s-au axat în principal pe mai multe domenii, dintre care aş menţiona domeniul energetic, al agriculturii, transporturilor, al cercetării ştiinţifice. Au fost înaintate propuneri din partea română şi rusă pentru programul de acţiune în scopul dezvoltării care a fost semnat deja la sesiunea anterioară a comisiei mixte. Sunt propuneri interesante, partea română a menţionat o seamă de obiective în domeniul energetic al industriei siderurgice, chimice, agricultură, infrastructură, în care aşteaptă colaborarea mediilor de afaceri din Rusia. Există un interes major al României de a valorifica potenţialul pieţei ruseşti. În acest domeniu suntem interesaţi de creşterea exporturilor produselor agroalimentare în Rusia”, a mai spus Vosganian.

Potrivit acestuia, discuţiile din domeniul energetic au avut o pondere importantă.

„S-a menţionat colaborarea în dezvoltarea infrastructurii pentru depozitarea subterană a gazelor naturale pe teritoriul României, participarea companiilor ruse la construcţia şi modernizarea unor centrale electrice de cogenerare de înaltă eficienţă în România însoţite de furnizarea de gaze naturale pentru funcţionarea acestora. Posibilitatea încheierii unor contracte directe cu Gazprom pentru furnizarea gazelor naturale fără intermedieri, armonizarea poziţiei Federaţiei Ruse cu obligativitatea României ce decurge din statutul său de membru al Uniunii Europene privind regimul aplicabil conductelor transfrontaliere, apoi încurajarea reciprocă a investiţiilor în tehnologii inovatoare şi participarea companiilor ruseşti la alcătuirea de clustere. S-a menţionat invitaţia adresată domnului Victor Ponta, prim ministru al României de a vizita Federaţia Rusă. Vom avea în curând o vizită a ministrului de Externe român la Moscova. Este posibil să am şi eu, în această toamnă, o întâlnire cu omologul din Guvernul Federaţiei Ruse. De asemenea, s-a realizat o evaluare a lucrărilor comisiei mixte împreună cu domnul copreşedinte şi în acelaşi timp organizarea unor forumuri economice în cadrul Consiliului de Afaceri ce însoţeşte comisia noastră”, a mai afirmat ministrul Economiei.

El a arătat că partea rusă şi-a manifestat interesul de a rămâne un partener al României în domeniul furnizării gazelor naturale.

„Nu am stabilit încă un termen de la care acest lucru se va întâmpla, mă refer la furnizarea directă de gaze naturale, însă în principiu acesta este un obiectiv care este inevitabil în relaţiile dintre cele două ţări”, a explicat ministrul Economiei.

Vosganian a mai spus că ministerul a prezentat câteva precizări care se referă la unele hidrocentrale de tip greenfield pe Criş, pe Mureş, pe Arieş şi aşa mai departe, „o invitaţie de colaborare la investiţia Tarniţa-Lăpuşteşti, o participare de colaborare la Complexul Energetic Hunedoara şi la exploatarea subterană de la Societatea Naţională a Huilei, de asemenea, la explorări de perimetre petroliere noi, o solicitare pentru modernizarea centralei de la Iernut, pentru depozitele de înmagazinare de gaze şi în legătură cu cogenerarea, iar invitaţia la dialog este generică”.

Şeful Agenţiei Federale „Rossotrudnicestvo”, Konstantin Kosaciov, a spus că în momentul de faţă cooperarea în domeniul gazelor naturale decurge normal, dar nu exclude faptul că pe viitor pot apărea probleme.

„Dacă vor apărea, nu vor fi datorită României sau Federaţiei Ruse, ele pot fi legate de intenţia introducerii de către Comisia Europeană a unui al treilea pachet energetic. Conform propunerilor Comisiei Europene, România deja a denunţat două convenţii care se vor termina în 2015 şi 2016 şi rămân încă două contracte, unul este referitor la tranzit şi este valabil până în 2015 şi unul până în 2023. Partea rusă nu vede niciun obstacol legal şi până la terminarea lor o să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale. Oricum rămâne deschisă întrebarea despre ce se va întâmpla după aceea iar condiţiile noi ale contractelor care pot apărea după implementarea celui de-al treilea pachet energetic nu sunt acceptabile pentru Federaţia Rusă. Discuţiile trebuie să fie directe între consumatori şi furnizori şi misiunea comisiei noastre interguvernamentale este să favorizeze aceste contracte directe şi noi facem tot posibilul să le îndeplinim”, a explicat Kosaciov

Te-ar mai putea interesa și
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după România, și a lansat o platformă dedicată de televiziune cu plată cu......
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...