Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis relaxarea mai multor măsuri impuse în Capitală în contextul pandemiei de coronavirus, după ce incidenţa îmbolnăvirilor, cumulată la 14 zile, a ajuns duminică la 2,62 cazuri la mia de locuitori, scrie Agerpres.
Iată cele mai importante decizii luate de CMBSU duminică, 2 mai, potrivit Agerpres.
Art. 1. Se constată că la nivelul Municipiului Bucureşti rata de incidenţă cumulată la 14 zile, în data de 02.05.2021, ora 10,03, este de 2,62/1000 de locuitori fapt pentru care, începând cu data de 03.05.2021 ora 00:00 se dispun următoarele măsuri pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia sau la data constatării încadrării la altă rată de incidenţă:
Art. 2 (1) Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00 – 5,00, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 4/1000 de locuitori, cu următoarele excepţii:
Pentru verificarea motivului deplasării, în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu/adeverinţa eliberată de angajator, ori o declaraţie pe propria răspundere.
Pentru verificarea deplasărilor în interes personal sunt obligate să prezinte declaraţia pe propria răspundere, completată în prealabil.
Pentru deplasarea către centrul de vaccinare, persoanele sunt obligate să prezinte dovada programării.
(2) Pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia Ramadanului, se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în perioada 8 mai – 9 mai 2021, în intervalul orar 22,00 – 5,00.
(3) Pentru deplasarea şi participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramadan, se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în perioada 8 mai – 9 mai 2021, în intervalul orar 22,00 – 5,00.
Art. 3. (1) Programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi /sau deschise, publice şi/sau private, se poate desfăşura în intervalul orar 5,00 – 21,00.
Art. 5. Accesul în pieţele agroalimentare şi în pieţele volante se face cu respectarea distanţării de minimum 2 m între oricare două persoane, dar fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a pieţei, cu aplicarea prevederilor Ordinului comun 335/2020 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ministerului Sănătăţii Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
Art. 8. (1)
Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi în interiorul altor spaţii publice închise care au acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de faptul că sunt construcţii cu caracter temporar sau permanent, este permisă în intervalul orar 5,00 – 21,00, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.
(2) Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă în intervalul orar 5,00 – 21,00 fără a depăşi 30% din capacitatea maximă.
(3) Este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum şi în spaţiile publice dacă au un tavan şi un singur perete cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economici, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(4) Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
(5) Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci.
(6) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu excepţia desfăşurării activităţii de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri loz, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.
Art. 9
(1) Organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea spaţiului.
(2) Este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.
Art. 10. Este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice.
Art. 11. Regimul contravenţional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64 – 70 din Legea nr.55/2020.
Art. 12. În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice la nivelul Municipiului Bucureşti se vor putea institui măsuri suplimentare, cu respectarea normelor legale în vigoare.