Tedros Adhanom Ghebreyesus a devenit în 2017 primul african care a preluat conducerea acestei importante agenţii a ONU, având ambiţia să o reformeze şi să o facă mai transparentă.
Dar acest specialist în paludism, care în 2017 a câştigat în al treilea tur în faţa britanicului David Nabarro, va rămâne în memorie pentru că a fost la conducerea OMS în timpul pandemiei de COVID-19.
Acuzat de fostul preşedinte american Donald Trump că ar fi gestionat prost combaterea pandemiei şi că şi-ar fi asumat orbeşte linia de apărare a Chinei, el este totuşi susţinut la scară largă de comunitatea internaţională datorită solidarităţii nezdruncinate faţă de ţările defavorizate.
Personalitatea sa prietenoasă, care contrastează cu răceala chinezoaicei Margaret Chan care l-a precedat, îi permite de asemenea să beneficieze de un important capital de simpatie în toată lumea.
Sosirea democratului Joe Biden la Casa Albă, care a readus SUA în cadrul OMS, a favorizat diminuarea criticilor la adresa lui.
Licenţiat în imunologie şi doctor în sănătate comunitară, acest fost ministru al sănătăţii şi şef al diplomaţiei etiopiene este primul director general al OMS care a fost ales.
Anterior, o singură candidatură – propusă de Consiliul executiv al acestei agenţii a ONU – era supusă votului ţărilor.