Sondaj: Peste jumătate dintre locuitorii democraţiilor lumii cred că libertăţile le-au fost restrânse excesiv în pandemie

Cincizeci şi opt la sută dintre locuitorii democraţiilor lumii se declară mulţumiţi de modul în care guvernele statelor lor au reacţionat la pandemia COVID-19, chiar dacă mai mult de jumătate cred că libertăţile le-au fost restrânse în mod exagerat, relevă rezultatele unei anchete la nivel global publicate miercuri, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 05 mai 2021, 13:20
Sondaj: Peste jumătate dintre locuitorii democraţiilor lumii cred că libertăţile le-au fost restrânse excesiv în pandemie

Indicele percepţiei asupra democraţiei (DPI) este cel mai amplu studiu anual care monitorizează atitudinile faţă de democraţie în întreaga lume.

Ancheta a fost întreprinsă de Fundaţia Alianţa Democraţiilor, în colaborare cu compania Latana, şi, potrivit autorilor, este reprezentativă pentru mai mult de 75% din populaţia lumii.

Din cei peste 50.000 de respondenţi din 53 de ţări, puţin peste jumătate au fost de părere că ţara lor este democratică, dar mulţi văd în inegalitatea economică şi puterea companiilor Big Tech ameninţări la adresa democraţiei.

Deşi majoritatea aprobă felul în care guvernele lor au reacţionat la pandemie, 53% cred că libertăţile personale le-au fost restrânse excesiv prin lockdown-uri.

‘Trebuie acum să ieşim din pandemia COVID-19 prin a le oferi oamenilor mai multă democraţie şi libertate’, a afirmat Anders Fogh Rasmussen, preşedintele Fundaţiei Alianţa Democraţiilor, fost secretar general al NATO şi ex-premier danez.

Dintre cei chestionaţi, 64% au indicat inegalitatea economică drept cea mai mare ameninţare pentru democraţie. Respondenţii din Statele Unite au fost cei mai preocupaţi de impactul companiilor Big Tech asupra democraţiei.

La nivel global, aproape jumătate dintre respondenţi sunt îngrijoraţi că Statele Unite ameninţă democraţia din ţările lor, în vreme ce 38% se tem de influenţa Chinei şi 27% de cea a Rusiei.

Odată cu alegerea preşedintelui Joe Biden, percepţia privind influenţa Statelor Unite asupra democraţiei la nivel global s-a ameliorat faţă de perioada administraţiei Donald Trump. Cu toate acestea, în Europa, Rusia şi China, influenţa SUA este în continuare percepută mai ales ca negativă.

Per total, 62% dintre respondenţi consideră că reţelele sociale au un impact pozitiv asupra democraţiei în ţara lor. Acest procent este de 76% în Venezuela şi de 72% în Hong Kong, unde reţelele sociale au fost folosite pentru organizarea de proteste şi ulterior interzise. În Statele Unite, procentul respectiv a fost de doar 42%.

Majoritatea celor 53 de state incluse în anchetă sunt democraţii pluripartite, dar printre ele se află şi China, Venezuela, Vietnam şi Arabia Saudită.

Te-ar mai putea interesa și
Berlinul și-a dat acordul pentru desfășurarea de sisteme Patriot în Polonia
Berlinul și-a dat acordul pentru desfășurarea de sisteme Patriot în Polonia
Germania s-a oferit să redesfăşoare lansatoare antiaeriene Patriot în Polonia la începutul anului viitor, a anunţat joi Ministerul german al Apărării, transmite Reuters, relatează Agerpres....
Radu Constantin (Hidroelectrica), despre liberalizarea pieței de energie: Vă asigur că Hidroelectrica va avea în continuare o ofertă extrem de competitivă pe această piaţă de furnizare
Radu Constantin (Hidroelectrica), despre liberalizarea pieței de energie: Vă asigur că Hidroelectrica va avea în continuare ...
Hidroelectrica va avea şi după 1 aprilie 2025 o ofertă extrem de competitivă pe piaţa de furnizare, adresată atât ...
Giganții IT raportează rezultate bune, dar investitorii nu sunt mulțumiți
Giganții IT raportează rezultate bune, dar investitorii nu sunt mulțumiți
Sezonul raportărilor financiare din SUA se apropie de sfârșit și s-a dovedit a fi unul bun pentru majoritatea companiilor ...
Benzina și motorina se scumpesc semnificativ de la 1 ianuarie 2025, din cauza creșterii accizei. CALCULE
Benzina și motorina se scumpesc semnificativ de la 1 ianuarie 2025, din cauza creșterii accizei. CALCULE
Noile accize la carburanți care vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2025 vor conduce la o creștere a prețurilor plătite ...