Kelemen Hunor: Nu este nevoie ca regiunile de dezvoltare să aibă atribuţii administrative

Regiunile de dezvoltare trebuie regândite din punct de vedere economic şi al judeţelor din care sunt formate, dar nu este nevoie ca aceste structuri să aibă şi competenţe administrative, care ar duce la o încărcare a nivelului birocratic şi la costuri suplimentare pentru cetăţeni, a declarat azi la Deva, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Economica.net - Dum, 21 apr. 2013, 12:22
Kelemen Hunor: Nu este nevoie ca regiunile de dezvoltare să aibă atribuţii administrative

Liderul UDMR a spus că Uniunea militează pentru o regândire a regiunilor de dezvoltare, în 12-14 entităţi, apreciind că actuala împărţire teritorială a dus la creşterea diferenţelor între judeţe, din punct de vedere economic.
‘Noi considerăm că structura geografică, teritorială, a României, nu necesită încă un nivel administrativ între judeţe şi Guvernul României. Considerăm că regiunile de dezvoltare economică trebuie regândite, redesenate, dar nu e nevoie să dăm atribuţii administrative, nu este nevoie să creştem nivelul birocratic în România. Nu este nevoie să aducem deciziile, foarte importante pentru fiecare cetăţean, la o distanţă mult prea mare de fiecare om’, a spus preşedintele UDMR.

El a arătat că mutarea unor structuri administrative în capitalele regiunilor de dezvoltare va fi în dezavantajul cetăţenilor, care ar avea nevoie de mai mult timp pentru a-şi rezolva anumite probleme care ţin de instituţiile statului.

‘Nu e nevoie să aducem direcţiile judeţene la nivel regional, să punem oamenii să meargă trei, patru, cinci ore până la centrul regional pentru a rezolva o problemă. (…) Nu trebuie să scoatem din buzunarul oamenilor bani în plus pentru regiunile administrative’, a explicat liderul UDMR.

În opinia sa, procesul de reorganizare teritorială a României ar trebui aprobat de cetăţeni printr-un referendum, menţionând că limitele teritoriale nu pot fi modificate fără consultarea populaţiei.

‘România are câteva obligaţii internaţionale, semnate, care au intrat în dreptul nostru intern. E vorba Carta autonomiei locale şi de Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, şi acolo sunt prevederi foarte clare că nu poţi să schimbi limitele administrativ-teritoriale fără să nu consulţi, în prealabil, populaţia. Noi credem că dacă, într-adevăr, politica este pentru contribuabil, pentru om, pentru cetăţean – şi noi credem că doar pentru ei există politica – atunci nu trebuie să fugi de ei. Trebuie să mergi să-i întrebi ce cred despre dezvoltarea regională, despre reorganizarea regiunilor economice, şi noi credem că, din acest punct de vedere, referendumul este o instituţie şi o procedură absolut democratică şi normală’, a adăugat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a participat duminică la Adunarea Generală de alegeri a Conferinţei Tineretului Maghiar din România (MIÉRT), structură ce reuneşte organizaţiile de tineret care colaborează cu UDMR.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...