Economica.net a scris despre principalele modificări aduse de OUG propus de Ministerul Finanțelor și despre faptul că autorii consideră că aceste schimbări sunt necesare în contextul în care consumatorul nu are putere de negociere pe piața RCA, unde nu există inovație și nici concurență.
AICI detalii despre modificările propuse pentru regulile RCA
Transportatorii și service-urile din COTAR, mii de societăți în total, se opresc asupra propunerii care vizează introducerea unui tarif de referință pentru ora de manoperă practicată în service-uri, inițiativă despre care Economica.net a scris în premieră.
În termeni foarte duri, folosind inclusiv argumente juridice ample, cei de la COTAR îl atenționează pe ministrul finanțelor că promovarea acestei măsuri va duce la limitarea drepturilor consumatorilor și ale transportatorilor și la amplificarea unor abuzuri practicate de către firmele de asigurare. Amintim aici și că, în acest moment, service-urile se află în război deschis cu cei doi mari asigurători RCA (City Insurance și Euroins), care controlează în jur de 80% din întreaga piață.
AICI despre argumentele pro tarif de referință aduse de către firmele de asigurare
Cele două firme au zeci de mii de reclamații la ASF și zeci de mii de procese în care sunt acuzate, în principal tot de către service-uri, că nu achită la timp despăgubirile sau că le achită doar parțial.
” Considerăm că anumite dispoziții deschid calea unor abuzuri mai mari decât cele care se fac în prezent de către firmele de asigurare, neluându-se în considerare interesele și drepturile consumatorilor de asigurări, dispoziții care încalcă Tratatele la care România este parte, legea concurenței, Constituția României, astfel încât se impune eliminarea acestor dispoziții din proiectul de OUG. Considerăm cu totul inacceptabile aceste propuneri, nu doar penru că acreditează un mecanism profund anticoncurențial cum este fixarea prețurilor pentru serviciile facturate de diverși orpratori economici, dar și pentru că limitează în mod nepermis drepturile păgubiților, consumatorilo și celorlalți participanți la piață, într-o manieră fără precedent în Europa„, scriu cei de la COTAR.
Mai jos puteți consulta, atașat, întregul Memoriu trimis de COTAR responsabililor Ministerului Finanțelor, conținând argumente juridice și economice.
Principalele argumente aduse de COTAR pentru eliminarea propunerii privind tariful de referință pentru ora de manoperă din service
Documentul trimis de COTAR celor din Ministerul Finanțelor Publice reia argumente juridice și economice pe care service-urile le-au mai adus și cu alte ocazii cu care firmele de asigurare au încercat intrducerea unei referințe pentru ora de manoperă din service. Aceste argumente par a fi fost convingătoare pentru deputații și senatorii din comisiile de specialitate, care au respins mai multe propuneri venite, pe diverse căi, în acest sens. În principal, COTAR invocă legile concurenței, Constituția și drepturile consumatorilor. Redăm mai jos principalele lor susțineri și reamintim că documentul integral poate fi consultat în atașamentul de mai jos:
Restul argumentelor le puteți consulta în atașamentul de mai jos