Băncile păstrează neschimbate standardele de creditare aferente împrumuturilor acordate populaţiei în T2 – sondaj BNR

Aşteptările pentru perioada următoare, respectiv trimestrul II, sunt preponderent de păstrare neschimbată a standardelor de creditare aferente împrumuturilor acordate populaţiei, atât imobiliare, cât şi de consum, precum şi pe segmentul companiilor nefinanciare, indiferent de dimensiunea acestora, conform unui sondaj al Băncii Naţionale a României.
AGERPRES - mie, 12 mai 2021, 13:49
Băncile păstrează neschimbate standardele de creditare aferente împrumuturilor acordate populaţiei în T2 - sondaj BNR

„După înăspririle din anul precedent, determinate de şocul provocat de pandemia COVID-19, instituţiile de credit au menţinut relativ constante standardele de creditare în primul trimestru al anului 2021, atât pe palierul companiilor nefinanciare, cât şi în cazul împrumuturilor destinate populaţiei. Pentru prima dată în ultimele 5 trimestre, aşteptările privind situaţia economică generală nu se numără printre factorii care contribuie la modificarea condiţiilor de creditare în sensul creşterii restrictivităţii; dimpotrivă, în cazul companiilor nefinanciare, perspectiva băncilor asupra situaţiei economice a acţionat în sensul relaxării marginale a standardelor de creditare”, relevă rezultatele Sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare şi populaţiei, mai 2021.

Potrivit acestuia, aşteptările pentru perioada următoare (T2 2021) sunt preponderent de păstrare neschimbată a standardelor de creditare aferente împrumuturilor acordate populaţiei, atât imobiliare, cât şi de consum, precum şi pe segmentul companiilor nefinanciare, indiferent de dimensiunea acestora, scrie Agerpres.

Pe baza aprecierilor băncilor autohtone, se conturează semnale pentru revenirea şi impulsionarea creditării, cererea de împrumuturi menţinându-se constantă sau chiar reintrând pe un trend ascendent în cazul populaţiei. Majoritatea instituţiilor de credit au raportat o evoluţie constantă a cererii de credite destinate companiilor la nivel agregat, estimările pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2021 fiind de păstrare nemodificată sau de creştere moderată a acesteia.

Instituţiile de credit au raportat în proporţii importante menţinerea relativ constantă a standardelor de creditare asociate creditelor şi liniilor de credit destinate companiilor, atât la nivel agregat (95,3%), cât şi în funcţie de dimensiune şi termen de acordare.

Astfel, circa 79%, respectiv 92% dintre bănci, consideră că standardele de creditare aferente corporaţiilor pentru creditele acordate pe termen scurt, respectiv pe termen lung, s-au păstrat nemodificate. În cazul întreprinderilor mici şi mijlocii majoritatea entităţilor respondente consideră că standardele de creditare s-au menţinut constante, un sfert dintre acestea raportând relaxarea într-o oarecare măsură a condiţiilor pentru creditele acordate pe termen scurt. Aşteptările pentru următoarea perioadă (T2 2021) sunt preponderent de păstrare nemodificată a standardelor de creditare, indiferent de dimensiunea companiei şi maturitatea creditului. Totuşi, la nivel agregat, un procent de 17% dintre bănci mizează pe creşterea într-o anumită măsură a restrictivităţii împrumuturilor destinate companiilor nefinanciare.

În zona euro, instituţiile de credit au raportat o înăsprire netă moderată a standardelor de creditare pentru împrumuturile şi liniile de credit acordate companiilor în primul trimestru al anului 2021 (procent net de 7%), însă inferioară aşteptărilor din trimestrul precedent. Mai mult, nu au fost semnalate diferenţe semnificative între condiţiile de creditare în funcţie de dimensiunea companiei, acest fapt ilustrând impactul benefic al măsurilor guvernamentale de sprijin, în special în cazul IMM, dat fiind riscul de credit mai ridicat asociat acestora.

În sondaj se menţionează că, pentru perioada următoare (T2 2021), un procent net similar estimează întărirea standardelor de creditare pentru firme (5%), fiind astfel evidenţiată incertitudinea băncilor din zona euro cu privire la impactul economic al celui de-al treilea val al pandemiei şi la progresul campaniei de vaccinare.

Pe plan intern, principalii factori care au contribuit la modificarea standardelor de creditare în primul trimestru al anului 2021, în sensul relaxării, au fost aşteptările privind situaţia economică generală (-5,3% procent net) şi riscul asociat industriei în care activează compania (-5,3% procent net). Condiţiile de creditare asociate creditelor garantate cu ipoteci asupra imobilelor comerciale s-au menţinut relativ constante în T1 2021 (95,3%), numai 4,7% dintre bănci raportând relaxarea într-o anumită măsură a acestora. Pentru trimestrul următor (T2 2021), aşteptările sunt în unanimitate de păstrare nemodificată a standardelor de creditare aferente creditelor cu garanţii imobiliare comerciale.

Conform sursei citate, majoritatea instituţiilor de credit (88%) au raportat o evoluţie constantă a cererii de credite destinate companiilor la nivel agregat, circa 12% considerând însă că interesul pentru finanţare al firmelor a fost moderat mai scăzut în primul trimestru al anului 2021. În cazul împrumuturilor acordate pe termen scurt, indiferent de dimensiunea companiei, peste jumătate dintre entităţile respondente au indicat menţinerea neschimbată a solicitărilor de credite, 29% au semnalat scăderea
moderată a acesteia, iar circa 13% în cazul corporaţiilor, respectiv 16% în cazul IMM, consideră că cererea de credite a fost moderat mai mare. Pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2021, băncile autohtone estimează păstrarea nemodificată a cererii de credite sau creşterea moderată a acesteia.

Ponderea creditelor solicitate de către companiile nefinanciare şi respinse s-a menţinut relativ constantă în T1 2021 faţă de trimestrul precedent, conform majorităţii instituţiilor de credit respondente (peste 82%), indiferent de dimensiunea companiei şi tipul creditului. În cazul companiilor mici şi mijlocii se observă proporţia cea mai mare a băncilor (13%), care au raportat creşterea numărului solicitărilor respinse în T1 2021.

Instituţiile de credit au continuat să reevalueze riscurile asociate creditării companiilor nefinanciare, în sensul diminuării progresive a ponderii băncilor care considerau la debutul pandemiei COVID-19 că firmele au devenit mai riscante din perspectiva acordării de împrumuturi. Astfel, în funcţie de dimensiunea companiei, cele mai riscante rămân microîntreprinderile (19,6% procent net) şi întreprinderile mici (16,4% procent net), în timp ce pentru corporaţii şi întreprinderi mijlocii, riscul
s-a menţinut relativ constant.

După sectorul de activitate, turismul (77,4% procent net) şi transportul, comunicaţiile şi poşta (47,6% procent net) se menţin în topul sectoarelor evaluate ca fiind riscante. În contrast, sectorul agricol este considerat a fi într-o anumită măsură mai puţin riscant (-3,3% procent net).

Standardele de creditare nu au înregistrat modificări importante în primul trimestru al anului 2021, instituţiile de credit raportând în unanimitate menţinerea constantă a condiţiilor de creditare în cazul împrumuturilor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri. În ceea ce priveşte împrumuturile de consum, majoritatea băncilor respondente (81%) consideră că standardele de creditare au rămas nemodificate, în timp ce circa 19 la sută dintre acestea au semnalat relaxarea într-o anumită măsură
a condiţiilor asociate acestei categorii.

Aşteptările pentru perioada următoare (T2 2021) sunt preponderent de păstrare neschimbată a standardelor de creditare aferente împrumuturilor imobiliare (79% dintre bănci), în timp ce 21% dintre instituţiile de credit respondente mizează pe relaxarea într-o anumită măsură a acestora. O pondere importantă a băncilor autohtone consideră ca standardele de creditare se vor menţine relativ constante în T2 2021 şi în cazul împrumuturilor de consum (circa 66% pentru total credit de consum, 86% în cazul creditelor de consum cu ipotecă şi 66% pentru cardurile de credit şi creditele de consum fără garanţie ipotecară), restul instituţiilor de credit previzionând relaxarea moderată a condiţiilor de creditare.

Băncile din zona euro au raportat o uşoară relaxare netă a standardelor de creditare aferente împrumuturilor imobiliare (-2% procent net), în timp ce în cazul creditelor de consum acestea au indicat continuarea înăspririi condiţiilor de creditare în primul trimestru al anului 2021 (5% procent net). Principalul factor care a stat la baza relaxării creditării imobiliare a fost presiunea concurenţei dintre creditori, în timp ce percepţia legată de bonitatea debitorilor şi toleranţa la risc a băncilor au continuat să imprime o creştere a restrictivităţii. Pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2021, băncile estimează o înăsprire netă a standardelor de creditare, atât în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri (9%), cât şi în cel al creditelor de consum (4%).

Potrivit sondajului, instituţiile de credit au apreciat, într-o proporţie covârşitoare (95,5%), evoluţia preţului mediu pe metru pătrat al unei locuinţe în ultimele trei luni ca fiind constantă, restul de 4,5 la sută dintre bănci considerând că preţurile proprietăţilor rezidenţiale au crescut într-o anumită măsură. Pentru trimestrul următor, aşteptările sunt preponderent de păstrare nemodificată a preţurilor locuinţelor (94%).

Peste jumătate dintre instituţiile de credit respondente au semnalat creşterea moderată (36%) sau substanţială (15%) a cererii de împrumuturi destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri în T1 2021. Aproximativ 40% consideră că aceasta a fost relativ constantă comparativ cu trimestrul precedent, iar 8% dintre băncile autohtone au raportat scăderea moderată a solicitărilor de credite imobiliare. Pentru T2 2021, cele mai multe instituţii de credit (56%) mizează pe creşterea moderată a cererii pentru creditele imobiliare, iar restul de 44% previzionează menţinerea constantă a acesteia.

În acelaşi timp, ponderea creditelor solicitate de către persoane fizice şi respinse a fost moderat mai mare în T1 2021 conform răspunsurilor a 51% dintre bănci, iar restul de 49% au indicat menţinerea relativ constantă a proporţiei solicitărilor de credite imobiliare respinse.

Instituţiile de credit au raportat într-o proporţie semnificativă (89%) creşterea moderată a cererii de credite de consum la nivel agregat şi pe segmentul creditelor de consum negarantate cu ipoteci, în timp ce în cazul creditelor de consum cu garanţie ipotecară 86% dintre bănci au indicat o evoluţie constantă a cererii. În ceea ce priveşte cardurile de credit, evoluţia a fost mixtă, peste jumătate dintre instituţiile de credit semnalând majorarea moderată a cererii, în timp ce restul instituţiilor au raportat fie scăderea (20%), fie menţinerea relativ constantă (22%). Pentru cel de-al doilea trimestru al anului curent, băncile previzionează în procent de 75% păstrarea nemodificată a cererii pentru credite de consum, iar un sfert dintre instituţiile respondente mizează pe un avans moderat al acesteia.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. Are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

Te-ar mai putea interesa și
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa de la București s-a înroșit, toți......
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...