Bursa a scăzut cu 0,8% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj care abia a depăşit 3 mil. lei

Bursa de la Bucureşti a scăzut uşor, cu 0,78%, în prima parte a şedinţei de marţi, pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a ajuns cu greu la 3,2 milioane lei.
Economica.net - mar, 23 apr. 2013, 11:11
Bursa a scăzut cu 0,8% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj care abia a depăşit 3 mil. lei

Piaţa a deschis ziua în stagnare, însă după ora 10:45 a început să scadă uşor. În condiţiile în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, cei care au vrut să vândă au fost nevoiţi să ducă preţurile mai jos pentru a-şi găsi contraparte, chiar dacă ordinele au fost pentru volume reduse.

La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 10.000 de lei înregistrau acţiunile emise doar de 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,79%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,9% sub închiderea de luni.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,69%.

Indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, s-a situat cu 0,81% mai jos decât la finalul zilei precedente.

Totodată, indicele extins BET-BK, al primelor 25 de titluri de la BVB, inclusiv SIF-urile, Fondul Proprietatea şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,63%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de numai 3,2 milioane lei (743.000 de euro), valoare aproape la jumătatea rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 6,3 milioane lei (1,4 milioane euro).

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 1,2 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,29%, la 0,68 lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai tranzacţionate din piaţă, au consemnat al doilea rulaj, de 683.000 de lei. Cotaţia acestor titluri a scăzut cu 0,53%, la 0,6565 lei, îndepărtându-se uşor de maximul istoric atins pe bursă în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011.

Titlurile Fondului Proprietatea au ajuns aproape de maximul istoric încă din urmă cu două săptămâni, însă nu au reuşit să atingă acest nivel.

Cotaţia de la mijlocul şedinţei de marţi este cu 2,74% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

Acţiunile Transgaz (TGN) au crescut cu 1,17%, la 190,35 lei, cu câteva zile înainte de intrarea la tranzacţionare a pachetului de 15% din titlurile companiei vândut de stat prin ofertă secundară.

Preţul de la mijlocul şedinţei de marţi este cu 11,94% şi, respectiv, cu 9,63%, peste preţurile la care micii investitori de retail au cumpărat acţiuni Transgaz în oferta secundară, de 170,05 lei şi, respectiv, de 173,63 lei. În acelaşi timp, preţul este cu 6,34% peste cel la care marii investitori de retail şi investitorii instituţionali au cumpărat acţiunile în ofertă, de 179 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în creştere cu până la 1,6%, iar bursele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...