e-UpCity, primul autobuz electric românesc: ATP Group poate produce până la 140 de autobuze pe an în fabrica de la Baia Mare

Cu câteva zile în urmă grupul ATP din Baia Mare a anunțat lansarea oficială a autobuzului electric e-UpCity. La solicitarea Economica.net, oficialii companiei au lămurit câteva detalii legate de această nouă direcție de business a companiei.
Robert Stan - lun, 17 mai 2021, 11:48
e-UpCity, primul autobuz electric românesc: ATP Group poate produce până la 140 de autobuze pe an în fabrica de la Baia Mare

Știm deja că autobuzul electric ATP Bus e-UpCity promis de Mircea Cirț, fondatorul companiei, se află în teste și poate intra în producție. Urmare a unei investiții de 25 de milioane de euro în dezvoltarea ATP Group și continuare neașteptată a demarării asamblării de camioane Truston, noul e-UpCity este un autobus 100% electric cu o autonomie de minimum 200 km în oraș, ce poate fi extinsă până la 360 de kilometri prin majorarea pachetului de baterii produs de chinezii de la CATL.

Confrom producătorului, axele sunt livrate de ZF Friedrichshafen AG și de DANA GK Drive System. Motorul electric al autobuzului e-UpCity este sincron cu magnet permanent și provine de la DANA Prestolite, sistemul de frânare este definit de experții de la WABCO, cel de climatizare încorporează tehnologia VALEO, iar sistemul de direcție este marca BOSCH/ZF.

Implicarea ATP Group în dezvoltarea ATB Bus e-UpCity constă, în afara concepției inițiale a proiectului, în selectarea furnizorilor de pentru componente, și desemnarea specificațiilor astfel încât să respecte legislația și să obțină omologarea europeană. „Dacă în urmă cu 20 de ani, pentru un astfel de proiect trebuia să dispui de zeci de miliarde de euro, azi, efectele globalizării ne permit să accesăm specialiști din toate domeniile, dezvoltatori independenți din întreaga lume, care sunt angrenați în proiectele marilor corporații. Acest aspect îmbinat cu experiența noastră în lanțul de aprovizionare, respectiv de mentenanță a autovehiculelor, ne crează cadrul de a ținti obiective înalte”, au declarant oficialii ATP Group.

Producție maximă anuală de 120-140 unități

Proiect cu totul nou și inedit pentru România, autobuzul electric poate fi produs, conform celor de la ATP, în „120-140 unități” pe an. „Capacitatea de producție va fi adaptată în urma solicitărilor și a comenzilor ferme care ni se vor lansa”, au completat aceștia.

Din nefericire, prețul vehiculului rămâne încă o necunoscută, însă oficialii companiei din Baia Mare ne-au dezvăluit că garanția pentru baterie variază de la cinci la opt ani, motorul are garanție cinci ani, iar caroseria de opt ani. „Prețul de achiziție variază în funcție de varianta configurată, de numărul de locuri, de autonomia de transport pentru care se optează, chiar de numărul de autobuze comandate de același client. Prețul va fi dezvăluit după prima vânzare”, s-au mărginit să declare cei de la ATP.

Totodată, modularitatea proiectului permite adaptarea autobuzului la diferitele nevoi de transport și poate satisface „atât cerințele regiilor de transport în comun ce țin de autorități locale, cât și pe cele ale companiilor private”.

Anterior, ATP Bus menționa că nivelul de confort pus la dispoziția călătorilor este evidențiat de podeaua joasă care facilitează urcarea, de trapa de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă și spațiul interior care răspunde nevoilor acestora, scaunele cu tapiserie ergonomică și instalația de climatizare suplimentară pentru sezonul rece. Confortul șoferului este asigurat prin zona de lucru delimitată, ergonomică astfel încât panoul de instrumente să fie ușor gestionat în timpul condusului. Pentru o și mai bună concentrare pe parcursul orelor de muncă, pentru șofer este prevăzut geamul individual pentru aerisire directă. Scaunul șoferului este pneumatic, ușor înălțat pentru o cât mai bună vizibilitate, prevăzut cu spătar înalt și comod.

La nivel de conectivitate, ATP Bus e-UpCity oferă WI-FI, prize USB cu două porturi încorporate în dreptul fiecărui set de scaune și monitor cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecții multimedia.

Siguranța oferită de e-UpCity este asigurată de sistemul anti-blocare ABS, cel electro-pneumatic (EBS) și cel de control electronic al stabilității (ESC). Vehiculul este dotat și cu sistem de monitorizare pentru spațiul interior. Datele acestuia sunt transmise pe monitorul din zona de lucru a șoferului astfel încât, în caz de pericol, acesta să poată reacționa. Pasagerii au la dispoziție butoanele pentru oprire la cerere și au acces la sistemul de urgență pentru deschiderea ușilor.

Deși nu ne-au dezvăluit dacă există contracte ferme sau, măcar, precontracte, oficialii ATP Group au explicat că „potențialul de clienți este dat de legislația europeană în domeniu care reglementează reducerea emisiilor și focusul pe achiziții viitoare de autobuze electrice. Există interes manifestat atât din țară, cât din străinătate”.

Cum orice potențial client se uită mai întâi la istoricul companiei și produsele sale, am solicitat celor de la ATP detalii despre evoluția vânzărilor de autocamioane Truston, proiect care în vara lui 2019 dădea primele rezultate. Astfel am aflat că „până în prezent au fost vândute 50 de unități Truston, iar perspectivele pentru acest produs sunt promițătoare. Ceea ce ne determină să continuăm efoturile pentru extinderea investiției și să dezvoltăm produsul. Truston a demonstrat că se potrivește pentru mai multe aplicații, poate fi soluția cea mai bună nu doar în cariere și balastiere, ci și în domeniul construcțiilor de drumuri, civile, hidrotehnice. Am livrat camioanele noastre spre clienți care acoperă toate aceste segmente de activitate. (…) În februarie 2021, primele camioane Truston livrate în urmă cu mai puțin de un an și jumătate au ajuns la 100.000 km. Sunt camioane exploatate în cariere și balastiere, rulate în program de lucru de trei schimburi, practic sunt la muncă non-stop. În tot acest interval nu am înregistrat nici o intervenție pentru reparații motor”.

De asemenea, un detaliu important pentru potențialii clienți, „vânzarea Truston și e-UpCity se realizează prin centrul autorizat ATP Motors. Mentenanța poate fi realizată prin rețeaua de service-uri ATP Motors, în locația clientului sau prin parteneri autorizați”.

Citește și:

– ATP Bus e-UpCity, lansat oficial. Autobuzul electric de la Baia Mare este rezultatul unei investiții de 25 mil. euro
– Primul autobuz electric românesc. ATP Group pregătește lansarea e-UpCity, produs la Baia Mare

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...