Cele două companii aeriene au primit ajutoare de stat de 1,2 miliarde de euro, în cazul TAP Portugal, și de 3,4 miliarde de euro în cazul KLM.
Tribunalul Uniunii Europene a decis astăzi, 19 mai, anularea acelor ajutoare de stat. Anularea și recuperarea banilor sunt suspendate în așteptarea unei noi decizii a Comisiei Europene, se arată în comunicatul instituției.
Tot miercuri, Tribunalul UE a respins cererea Ryanair în care contesta un fond de ajutorare de 10 miliarde de euro pentru companiile spaniole. Operatorul low-cost a contestat ajutoarele de stat a 16 companii aeriene din UE, potrivit Reuters. Contestațiile pentru ajutoarele de stat acordate către companiile SAS, Finnair și Air France au fost respinse la începutul acestui an de către Tribunalul UE.
„În timp ce criza Covid-19 a provocat daune tuturor companiilor aeriene care contribuie la economiile și la conectivitatea Olandei și a Portugaliei, guvernele acestor țări au decis să sprijine doar transportatorii lor naționali. Ryanair a făcut apel cu privire la aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea acestor subvenții de stat ilegale la Tribunalul UE în 2020, spune Ryanair.
Oficiali ai Ryanair spun că ajutoare de stat în valoare de peste 30 de miliarde de euro au fost acordate companiilor din UE, și că acest lucru va distorsiona piața pentru următorii zeze ani, dacă acestea nu vor fi oprite, în linie cu deciziile de astăzi ale Tribunalului UE.
Air France-KLM 14.4 miliarde euro
Lufthansa Group 11 miliarde euro
Alitalia 3,5 miliarde euro
SAS 1,3 miliarde euro
TAP 1,6 miliarde euro
Finnair 1,2 miliarde euro
Norwegian 800 milioane euro
LOT 65o milioane euro
Condor 600 milioane euro
Air Europa 500 milioane euro