Organizatorii de evenimente, incluşi în schema ajutoarelor de stat pentru HORECA – Camera Deputaţilor, for decizional

Organizatorii de evenimente sunt incluşi în categoriile prevăzute pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, proiectul fiind adoptat de Senat la data de 22 martie.
AGERPRES - mie, 19 mai 2021, 14:33
Organizatorii de evenimente, incluşi în schema ajutoarelor de stat pentru HORECA - Camera Deputaţilor, for decizional

Deputaţii au adoptat miercuri, în unanimitate, cu 303 de voturi „pentru”, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 10/2021 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată de pandemia de COVID-19, precum şi privind unele măsuri fiscale, scrie Agerpres.

„Prin prezenta ordonanţă de urgenţă se stabileşte cadrul legal cu privire la instituirea unei scheme de ajutor de stat privind acordarea de finanţare din fonduri publice naţionale şi/sau din fonduri externe pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19”, prevede proiectul.

Prin schema de ajutor de stat se acordă ajutoare de stat unui număr estimat de 74.000 de beneficiari.

Aceste ajutoare pot fi cumulate cu alte măsuri de sprijin acordate în baza secţiunii 3.1 din Comunicarea Comisiei Europene – Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 (2020/C91 I/01), cu modificările şi completările ulterioare, în limita plafonului echivalent în lei al sumei de 1.800.000 euro, precum şi cu ajutoare acordate în temeiul altor secţiuni ale comunicării, în conformitate cu dispoziţiile din secţiunile specifice ale acesteia cu privire la cumul.

Potrivit proiectului, beneficiari de ajutor de stat sunt structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare clasificate, structuri de alimentaţie înregistrate în scopuri fiscale pe teritoriul României, agenţii de turism licenţiate, ghizii de turism atestaţi şi organizatorii de evenimente, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României şi care primesc ajutor de stat, conform acestei scheme, deţinute de sau organizaţi ca întreprinderi înfiinţate în baza Legii societăţilor nr.31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare, a OUG nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, aprobată cu modificări prin Legea nr.301/2011, cu modificările şi completările ulterioare, a OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.182/2016.

„Beneficiarii prezentei scheme sunt agenţii de turism licenţiate care desfăşoară activităţi conform codurilor CAEN 7911, 7912, 7990, structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare clasificate, care desfăşoară activităţi conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590, structuri de alimentaţie care desfăşoară activităţi conform codurilor CAEN 5610, 5621, 5629, 5630, organizatorii de evenimente care desfăşoară activităţi conform codului CAEN 8230 şi care sunt înregistrate în scopuri fiscale pe teritoriul României, precum şi ghizii de turism care desfăşoară activităţi conform codului CAEN 7990. Activităţile sunt eligibile dacă sunt desfăşurate în baza unor licenţe de turism, certificate de clasificare, autorizaţii de funcţionare sau atestate de ghid de turism valabile”, prevede un alt amendament.

Din grantul acordat, beneficiarii pot achita obligaţii fiscale şi alte creanţe bugetare care se înregistrează la plată după data acordării ajutorului de stat şi până la expirarea perioadei de 6 luni, respectiv 12 luni de la data primei plăţi, stipulează proiectul.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat au obligaţia menţinerii activităţii pentru care au obţinut finanţare pentru cel puţin 6 luni sau 12 de luni de la data primei plăţi, în cazul în care valoarea grantului este mai mare de echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro, dacă prin acte normative nu se instituie restricţii de natură a impune suspendarea ori întreruperea activităţii comerciale. Perioada de suspendare ori întrerupere a activităţii comerciale nu se ia în calcul la determinarea termenului de 6 luni, respectiv 12 de luni de la data primei plăţi, mai prevede un amendament.

Deputatul PNL Ionel Dancă a amintit că sectorul HORECA s-a confruntat cu o criză în perioada de pandemie, iar pachetul de sprijin adoptat de Guvern în 2020 a fost unul dintre cele mai consistente din Uniunea Europeană, care s-a ridicat la aproximativ 7% din PIB.

„Suntem în faţa unei realităţi economice pe care şi cei mai optimişti cu greu ar fi garantat că, astăzi, după un an de zile de pandemie, România va fi pentru al doilea trimestru consecutiv campioana creşterii economice în Europa. Acesta este rezultatul guvernării liberale, sunt soluţii liberale pe care Guvernul PNL le-a adoptat în perioada de pandemie, în cea mai dură criză sanitară din ultimii 100 de ani, şi care au dat roade. (…) Încă de la preluarea guvernării liberale, la începutul anului 2020, a trebuit să reparăm toate aberaţiile toxice PSD-iste care au distrus economia”, a declarat Dancă, în plenul Camerei Deputaţilor.

Deputatul PSD Marius Budăi i-a invitat pe liberali să „dea banii la oameni” dacă există creştere economică.

„Dacă aveţi creştere economică, dacă situaţia este aşa de roz cum o prezentaţi, de ce nu daţi banii la oameni? De ce nu respectaţi Legea pensiilor, de ce nu dublaţi alocaţiile, de ce nu măriţi salariile?”, a susţinut Budăi.

Deputatul UDMR Kolcsar Karoly a făcut un apel către autorităţile de resort ca banii să ajungă la cei afectaţi de criza sanitară cât mai rapid.

„Ştim cu toţii cât de mult a fost afectat acest sector al industriei HORECA. Cunosc situaţia dramatică a angajaţilor din sectorul HORECA şi a patronilor care îşi desfăşoară activitatea în acest sector. Proiectul pe care îl vom adopta este necesar pentru a putea redresa economia în sectorul HORECA. Fac apel pe această cale către ministerul de resort care să facă demersuri ca să ajungă cât mai repede aceşti bani la beneficiari”, a transmis deputatul UDMR.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, proiectul fiind adoptat de Senat la data de 22 martie.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...