Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA)a conformat, în data de 13 mai, un focar de artrita-encefalita caprină (AEC) într-o gospodărie din localitatea Greaua, potrivit unui anunț al OIE. Virusul a îmbolnăvit cinci capre, iar alte 97 sunt susceptibile de boală.
Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a luat deja măsuri în gospodărie, prin screeningul celorlalte animale, și supraveghează zona de protecție.
Nu se știe care este sursa de îmbolnăvire.
Artrita-encefalita caprină (AEC) este una dintre cele mai răspândite boli virale ale caprelor, cu implicații economice semnificative. Boala este cauzată de virusul artritei-encefalitei caprine (VAEC), un lentivirus, un virus cu ARN monocatenar, ce aparține familiei Retroviridae, care împreună cu virusul Maedi-Visna (VMV) sunt clasificate ca lentivirusurile rumegătoarelor mici.
Modul principal de transmitere a virusului se realizează prin ingestia de colostru și lapte infectat, de către iezi (transmitere verticală), însă contactul direct cu animale infectate poate fi ,de asemenea, implicat în diseminarea virusului.
Conform datelor de supraveghere serologică, boala este răspândită în întreaga lume. În Statele Unite, AEC reprezintă una dintre cele mai importante boli ale caprinelor, cu procente de infecţie de până la 80%, pierderile economice în aceste condiţii fiind substanţiale. Boala a fost semnalată în Australia, Franţa, Noua Zeelandă, Suedia, Elveţia, Anglia si altele.