Grupul indian JSW Steel analizează posibilitatea de a prelua activele Liberty Steel din Marea Britanie

Cel mai mare producător de oţel din India, grupul JSW Steel, analizează o posibilă preluare a operaţiunilor din Marea Britanie ale Liberty Steel precum şi oţelării din alte părţi ale lumii, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 22 mai 2021, 12:23
Grupul indian JSW Steel analizează posibilitatea de a prelua activele Liberty Steel din Marea Britanie

O eventuală vânzare ar însemna dezmembrarea unui vast imperiu controlat de omul de afaceri indo-britanic Sanjeev Gupta (foto). În total, firmele lui Gupta regrupează aproximativ 35.000 de angajaţi la nivel mondial, reunind combinate siderurgice şi uzine de aluminiu în SUA, Marea Britanie, Franţa, România (fostul Sidex Galaţi) şi Australia.

În prezentul, grupul lui Sanjeev Gupta, Gupta Family Group Alliance (GFG), trece printr-o perioadă dificilă după falimentul Greensill Capital, principalul său finanţator astfel încât caută cu disperare noi fonduri, în special pentru a evita închiderea uzinelor diviziei sale siderurgice Liberty Steel. În plus, recent, Oficiul antifraudă din Marea Britanie (SFO) a început o anchetă asupra grupului GFG Alliance, inclusiv asupra acordurilor sale de finanţare cu societatea Greensill Capital.

Potrivit unei surse citate de Reuters, chiar dacă JSW Steel, parte a conglomeratului JSW Group, controlat de miliardarul Sajjan Jindal, ar fi interesat să înainteze o ofertă pentru operaţiunile din Marea Britanie ale Liberty Steel, există o serie de obstacole în calea unei tranzacţii precum efectele Brexitului şi criza coronavirusului din India. În aceste condiţii, nu a fost luată încă o decizie definitivă cu privire la lansarea unei oferte concrete.

Citește și: O nouă lovitură primită de Liberty Steel: ArcelorMittal îi va livra oțel numai cu plata înainte (economica.net)

„Procedurile de due diligence nu au început încă. După Brexit nu va fi uşor de operat aceste active”, a precizat sursa.

În replică, un purtător de cuvânt de la GFG a spus că grupul „continuă să îşi deservească clienţii din întreaga lume şi face progrese în refinanţarea operaţiunilor sale”.

Sanjeev Gupta a fost considerat un salvator al industriei siderurgice din Marea Britanie după ce a preluat o serie de facilităţi de producţie cu probleme în zonele defavorizate. În prezent, imperiul său are 35.000 de angajaţi, dintre care 5.000 în Marea Britanie, şi realizează o cifră de afaceri anuală de 20 de miliarde de dolari.

Orice modificare de proprietar la Liberty Steel, care are aproximativ 3.000 de angajaţi în Marea Britanie, va fi una sensibilă din punct de vedere politic. Preşedintele comisiei de energie şi strategie industrială din Parlamentul britanic, Darren Jones, a spus că se aşteaptă ca orice cumpărător să solicite aprobarea ministerului de resort. „Producţia de oţel poate fi considerată o parte importantă a rezilienţei economice şi securităţii naţionale”, a spus Darren Jones.

Guvernul de la Londra a anunţat la rândul său că „urmăreşte cu atenţie evoluţiile din jurul Liberty Steel şi continuă discuţiile cu compania, cu sectorul siderurgic britanic şi cu sindicatele”.

Sursele citate de Reuters susţin că de operaţiunile din Marea Britanie ale Liberty Steel mai sunt interesate şi fondurile de private equity Endless (Marea Britanie) şi Jingye Group (China), acesta din urmă controlând firma British Steel.

Citește și: Regatul Unit nu vrea să ofere ajutoare de stat companiei Liberty Steel (economica.net)

Separat, traderul de materii prime Trafigura şi-a exprimat interesul în a investi în combinatul de aluminiu pe care GFG îl deţine la Dunkirk, Franţa, cel mai mare combinat de acest fel din Europa. Gupta a preluat această facilitate în 2018 de la Rio Tinto pentru 500 milioane de dolari iar Trafigura a furnizat atunci un credit pentru divizia Liberty House din grupul GFG astfel încât Gupta a putu să încheie achiziţia.

Ulterior, în luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.

Te-ar mai putea interesa și
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte executiv şi de trei vicepreşedinţi, în urma deciziei de luni a......
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...