În contextul în care liderii din UE s-au reunit să discute despre restricţii asupra traficului aerian în Belarus ca răspuns la acest incident, în cursul căruia autorităţile de la Minsk au ridicat un avion militar de la sol pentru a intercepta un avion civil, Eurocontrol susţine că aşteaptă 64 de zboruri operate de linia belarusă Belavia în spaţiul său aerian luni.
Eurocontrol a precizat că „lucrează cu liniile aeriene şi furnizorii de servicii de navigaţie aeriană din ţările vecine Belarusului pentru a se asigura că este disponibilă suficientă capacitate care să facă posibil ca liniile aeriene să poată evita spaţiul aerian al Belarusului dacă doresc acest lucru”.
Agenţia a precizat că trei linii aeriene din UE – Lufthansa (Germania), LOT (Polonia) şi airBaltic (Letonia) – operau 14 zboruri pe săptămână în Belarus.
„Din cauza închiderii părţii de est a spaţiului aerian ucrainean, un număr de linii aeriene din UE folosesc spaţiul aerian al Belarusului în zborurile lor spre Asia”, a precizat Eurocontrol pentru Reuters.
Agenţia a mai transmis că în jur de 2.500 de zboruri care folosesc spaţiul aerian al UE au decolat din, aterizat în sau survolat Belarus în săptămâna de până la 19 mai, dintre care 419 au fost operate de Belavia.
Linia aeriană belarusă operează în prezent zboruri către sau din 21 de oraşe din UE, de la Helsinki (Finlanda) şi până la Larnaca (Cipru).
Eurocontrol a mai precizat că aşa-numita Convenţie de la Chicago, un tratat privind aviaţia internaţională creat după Al Doilea Război Mondial, interzice folosirea armelor împotriva aviaţiei civile în zbor.
Dacă un astfel de avion este interceptat, „vieţile persoanelor aflate la bord şi siguranţa avionului nu trebuie puse în pericol”, menţionează Convenţia.