Statele au strâns anul trecut din taxele pe poluare 53 de miliarde de dolari

Ţările din întreaga lume au strâns anul trecut 53 de miliarde de dolari prin taxarea firmelor pentru emisiile de CO2, în creştere cu aproape 18% comparativ cu 2019, pe măsură ce unele state au introdus noi taxe iar preţurile pentru unele scheme existente au crescut, arată un raport publicat marţi de Banca Mondială, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 25 mai 2021, 18:39
Statele au strâns anul trecut din taxele pe poluare 53 de miliarde de dolari

Multe ţări utilizează un aşa-numit certificat de poluare pentru a putea să îşi atingă obiectivele de mediu sub forma unei taxe sau a unui sistem de comercializare a certificatelor de emisii (ETS). Săptămâna trecută, primele şapte state puternic industrializate ale lumii au recunoscut rolul pe care certificatele de poluare îl pot juca în stimularea inovaţiei şi a noilor tehnologii care să permită ajungerea la emisii zero.

„În pofida turbulenţelor economice şi sociale provocate de COVID-19, jurisdicţiile şi companiile nu au ezitat în angajamentele lor cu privire la combaterea schimbărilor climatice”, subliniază raportul Băncii Mondiale.

Potrivit instituţiei financiare internaţionale, în 2021 la nivel global funcţionau 64 de scheme de comercializare a certificatelor de emisii, comparativ cu 58 în anul 2020, care acoperă peste 21% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, în creştere faţă de 15,1% anul trecut.

Creşterea emisiilor acoperite de schemele globale de comercializare a certificatelor de emisii se datorează în mare parte faptului că în acest an China şi-a lansat propriul său sistem de comercializare a certificatelor de emisii (ETS). Aceasta este cea mai mare piaţă de carbon din lume, acoperind iniţial aproximativ 30% din emisiile poluante ale Chinei, sau aproximativ patru miliarde de tone de CO2, arată raportul Băncii Mondiale.

În schimb, când vine vorba de creşterea veniturilor generate anul trecut la nivel mondial, factorul principal a fost majorarea preţurilor pentru schema europeană de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), în cazul căreia costul certificatelor de poluare a crescut cu peste 30%.

Cu toate acestea, Banca Mondială susţine că, în majoritatea regiunilor lumii, preţurile la carbon au rămas sub nivelul necesar pentru a provoca schimbările necesare în vederea îndeplinirii angajamentelor prevăzute în acordul de la Paris din 2015.

„Majoritatea preţurilor la carbon rămân în continuare cu mult sub intervalul de 40-80 de dolari/tonă echivalent CO2 necesar în 2020 pentru atingerea obiectivului de limitare a creşterii temperaturii la 2 grade Celsius. Preţuri mai mari vor fi necesare pentru a atinge ţinta de 1,5 grade Celsius”, arată raportul Băncii Mondiale.

Aproape 200 de ţări au semnat acordul de la Paris, care îşi propune să limiteze încălzirea globală la un nivel „cu mult sub” 2 grade Celsius şi preferabil să o limiteze la 1,5 grade Celsius.

Te-ar mai putea interesa și
Deficit bugetar de 6,19% din PIB la 10 luni. Suma totală depășit 100 de miliarde de lei
Deficit bugetar de 6,19% din PIB la 10 luni. Suma totală depășit 100 de miliarde de lei
Deficitul bugetar a depășit 100 de miliarde de lei și a urcat la 6,19% din Produsul Intern Brut (PIB), după primele 10 luni ale acestui an, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor....
Soldul creditelor ipotecare a crescut de patru ori în ultimii 16 ani. Ponderea acestora în PIB în  este estimată la 6,7% comparativ cu media europeană de 40%
Soldul creditelor ipotecare a crescut de patru ori în ultimii 16 ani. Ponderea acestora în PIB în este estimată la 6,7% ...
În 16 ani, soldul creditelor ipotecare a crescut de la 5,7 miliarde de euro la 21,7 miliarde de euro. 88% dintre creditele ...
Rusia: Ucraina este un stat eşuat, iar Republica Moldova merge pe aceeaşi cale
Rusia: Ucraina este un stat eşuat, iar Republica Moldova merge pe aceeaşi cale
Ucraina, "un stat eşuat", s-a lăsat sedusă de integrarea europeană şi a devenit principala unealtă a SUA împotriva ...
UE contestă la OMC măsurile Chinei privind importul de coniac
UE contestă la OMC măsurile Chinei privind importul de coniac
Comisia Europeană a anunţat luni că a iniţiat o acţiune în instanţă, la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), ...