Airbus: Piaţa aeronavelor comerciale se va redresa la nivelul de dinaintea pandemiei în perioada 2023 – 2025

Grupul aeronautic european Airbus îşi menţine aşteptările ca piaţa pentru aeronavele comerciale să se redreseze la nivelul de dinaintea pandemiei în perioada 2023 - 2025, în urma majorării cererii pe segmentul avioanelor cu un singur culoar, transmit DPA şi Reuters.
AGERPRES - joi, 27 mai 2021, 12:44
Airbus: Piaţa aeronavelor comerciale se va redresa la nivelul de dinaintea pandemiei în perioada 2023 - 2025

Cel mai mare producător global de avioane a transmis furnizorilor o actualizare a planurilor sale de producţie, pentru a-şi programa investiţiile necesare şi a-şi asigura disponibilitatea capacităţii de producţie pe termen lung, în linie cu aşteptata redresare, scrie Agerpres.

Airbus a confirmat că rata producţiei la gama A320 va fi în medie de 45 de aeronave pe lună, în trimestrul patru din 2021. Compania a cerut furnizorilor să se pregătească pentru viitor, asigurând componente pentru producerea a 64 de avioane pe lună până în trimestrul doi din 2023 şi posibil 70 de aeronave pe lună până în primul trimestru din 2024. Pe termen lung, Airbus ar putea ajunge la producerea a 75 de aeronave pe lună până în 2025.

La gama A220, producţia este în prezent de aproximativ cinci avioane pe lună şi ar urma să ajungă la şase până la începutul lui 2022 şi la 14 până în 2025. De asemenea, la gama A350, unde producţia actuală este de cinci avioane pe lună, ar urma să se ajungă la şase până în toamna lui 2022, iar la gama A330 va rămâne o rată a producţiei de două aeronave pe lună.

„Sectorul aviaţiei începe să se redreseze în urma crizei provocate de Covid-19. Mesajul către furnizorii noştri oferă vizibilitate spre întregul ecosistem industrial pentru a asigura capacităţile necesare şi pentru a fi pregătiţi când se vor îmbunătăţi condiţiile de pe piaţă”, a afirmat directorul general Guillaume Faury.

Acţiunile Airbus au urcat joi cu 6,8%, ajungând aproape de nivelul de 104,54 euro, cel mai ridicat nivel din ultimele 52 de săptămâni.

Cererea pe segmentul avioanelor cu un singur culoar se redresează în urma majorării călătoriilor aeriene interne, în special în Statele Unite şi China.

Miercuri, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a estimat că numărul pasagerilor transportaţi de companiile aeriene din întreaga lume va reveni abia în 2023 la nivelul la care era în 2019, înaintea pandemiei de Covid-19 care a condus la o prăbuşire a traficului aerian.

În acest an, numărul pasagerilor ar urma să fie cu 52% sub nivelul la care era înaintea crizei, urmând ca anul viitor să îşi revină la 88% din nivelul la care era înaintea pandemiei. Abia în 2023 transportul aerian de pasageri va ajunge la nivelul din 2019 (105%) pentru ca la finele deceniului să ajungă la 5,6 miliarde de pasageri, după o creştere medie anuală de 3,9% între 2025 şi 2030, a previzionat IATA, care reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

Anul trecut, Airbus a anunţat un plan de restructurare fără precedent ce prevede eliminarea a aproximativ 15.000 de locuri de muncă, ca efect al pandemiei.

Airbus este lider global în aeronautică, spaţiu şi servicii conexe. În 2019, a generat venituri de 70 de miliarde de euro şi a avut 135.000 de angajaţi. De asemenea, Airbus oferă o gamă variată de avioane de pasageri, de la 100 la peste 600 de locuri. Airbus mai furnizează elicoptere, aeronave-cisternă, de luptă, de transport şi pentru alte misiuni.

Airbus este prezentă în România cu toate cele trei divizii: Airbus Helicopters România (2002) şi Premium Aerotec (2009) în Braşov şi Airbus Defense and Space (2005) în Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont din Predeal. Hotelul a fost scos la licitație din luna septembrie a acestui an. ...
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte ...
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...