Vom avea, în premieră, o lege care reglementează porturile militare din ţara noastră. Amenzile pentru încălcarea legii pot ajunge la 30.000 de lei

În premieră, fiecare port militar din România va fi delimitat şi va avea o zonă interzisă altor nave, destinată protecţiei navelor militare aflate în staţionare în locul permanent de bazare, precum şi câte o zonă de siguranţă, către larg. Amenzile pentru încălcarea legii, după intrarea sa în vigoare, pornesc de la 1.000 de lei şi ajung la 30.000 de lei, reiese din proiectul de act normativ studiat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - joi, 27 mai 2021, 22:22
Vom avea, în premieră, o lege care reglementează porturile militare din ţara noastră. Amenzile pentru încălcarea legii pot ajunge la 30.000 de lei

Context

În prezent, porturile militare maritime şi fluviale din ţara noastră nu au un regim juridic reglementat printr-un act normativ.
Prin proiectul de lege elaborat de Ministerul Apărării Naţionale se delimitează fiecare port militar maritim sau fluvial şi se stabileşte câte o zonă interzisă altor nave, destinată protecţiei navelor militare aflate în staţionare în locul permanent de bazare, precum şi câte o zonă de siguranţă, către larg.

Cazul portului militar Mangalia

Pe lacul Mangalia e amenajat şi funcţionează portul militar, iar pe lacul Siutghiol sunt amenajate cheiuri necesare instruirii elevilor, studenţilor şi echipajelor din Forţele Navale.
Primăria Limanu a amenajat un port turistic pe lacul Mangalia, în care sunt adăpostite iahturi şi ambarcaţiuni de agrement private. Portul se extinde continuu de la coada lacului spre portul militar. În situaţia în care nu avem un act normativ care să reglementeze delimitarea portului militar, există riscul ca navele militare să fie redislocate din actualele locuri de bazare, iar dacă suprafeţe din lac vor fi închiriate, mişcarea liberă a navalor va fi îngrădită, explică MApN.

Pe de o parte, traficul intens al ambarcaţiunilor private pe lacul Mangalia şi pe şenalul navigabil pe intrare, respectiv ieşire în/din port creşte riscul de a periclita staţionarea în siguranţă a navelor militare şi de a afecta securitatea obiectivelor militare.
Pe de altă parte, încă din 2010 Statul Major al Forţelor Navale a cerut, fără succes, Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral să limiteze, prin caietul de sarcini, suprafeţele de apă scoase la licitaţie pe lacurile Mangalia şi Siutghiol pentru ca luciul de apă pe care sunt dislocate navele şi ambarcaţiunile militare să nu fie dat spre închiriere.

Iată câteva dintre cele mai importante prevederi ale proiectului de lege privind regimul porturilor militare maritime şi fluviale, consultat de Economica.net:

Pe teritoriul României sunt amenajate şi funcţionează următoarele porturi militare:

Constanţa, Mangalia, Midia – în zona costieră a Mării Negre.
Brăila, Galaţi, Tulcea – situate pe căi navigabile interioare.

Pe lacul Siutghiol e amenajat şi funcţionează Centrul de pregătire marinărească şi sporturi nautice Palazu Mare, destinat activităţilor de instrucţie, care are regim de port militar.
În caz de agresiune armată, în funcţie de necesităţile operative se pot stabili şi amenaja alte porturi militare, scrie în proiectul de lege.

În portul militar se delimitează următoarele zone:
terestră;

zona de cheiuri – amenajările hidrotehnice portuare care permit acostarea, alimentarea cu energie electrică, cu apă potabilă, precum şi accesul la terminalele de comunicaţii prin fir.

zona de acvatoriu vizează suprafaţa luciului de apă cuprinsă între limita dinspre apă a cheiurilor şi limita dinspre larg a zonei de siguranţă, care permite accesul liber la zona de cheiuri, efectuarea manevrelor şi exerciţiilor de profil, staţionarea şi navigaţia în siguranţă, conform proiectului de lege consultat de Economica.net.
În zona de acvatoriu e restricţionat accesul navelor şi ambarcaţiunilor civile sau a vehiculelor acvatice sau subacvative fără pilot/echipaj.

zona de demagnetizare reprezintă o suprafaţă din luciul de apă împreună cu o suprafaţă de uscat adiacentă acestuia, cu dimensiuni prestabilite prin puncte de coordonate, dispusă în apele interioare sau teritoriale, care îndeplineşte condiţiile pentru măsurarea cîmpului magnetic al navelor.

zona aeriană reprezintă coloana de aer deliminată pe verticală şi pe orizontală, conform necesităţilor stabilite de MApN.
E restricţionată survolarea zonei aeriene a portului militar cu aeronave fără pilot la bord, potrivit proiectului de lege.
Zborurile deasupra porturilor militare se pot face numai după obţinerea unei autorizaţii de survol. Se exceptează de la aceste două prevederi aeronavele de stat şi cele ale aliaţilor, mai scrie în proiectul de lege consultat de Economica.net.

Conducerea activităţilor în portul militar revine, la pace, comandantului numit de Şeful Statului Major al Forţelor Navele.

Sancţiunile prevăzute pentru încălcarea legii privind regimul porturilor militare

Proiectul de lege prevede aplicarea unei amenzi cuprinse 10.000 de lei şi 30.000 de lei pentru nerespectarea interdicţiei sau restricţionării accesului şi deplasărilor navelor şi ambarcaţiunilor în zona de siguranţă a portului militar sau refuzul părăsirii acestei zone când sunt expulzate.

Încălcarea avertismentelor venite din partea navei sau a celor de serviciu în porturile militare, precum şi a regulilor de navigaţie în siguranţă din zona porturilor militare se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 30.000 de lei, se arată în proiectul de lege studiat de Economica.net.

Intrarea, fără permisiune, în obiectivul militar a persoanelor, autovehiculelor, ambarcaţiunilor şi navelor se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 10.000 de lei.

Staţionarea autovehiculelor, ambarcaţiunilor şi navelor neautorizate lângă obiectivul militar se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, se arată în proiectul de lege consultat de Economica.net.

Se sancţionează cu avertisment accesul în porturile militare a navelor, ambarcaţiunilor sau obiectelor plutitoare civile, aflate în dificultate, în caz de urgenţă, avarie sau adăpostire de furtună, fără aprobarea comandantului portului militar. Avertismentul constă în atenţionare verbală, prin radio sau scrisă, însoţită de recomandarea de a respecta dispoziţiile legale.

Lista sancţiunilor pentru încălcarea legii nu e exhaustivă.

Precizare

În termen de 120 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, MApN elaborează normele de aplicare a legii.

Te-ar mai putea interesa și
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA a tăiat 7,3% in zece zile. Cu toate acestea, cei care investesc în aur și......
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...