„Pierderile financiare înregistrate ca urmare a lipsei de specialişti IT au fost estimate în 2019 la peste 7 miliarde de euro. Din experienţă pot spune cum am văzut oportunităţi de investiţie în România pierdute pentru că nu am avut resursa umană necesară în timp util şi au fost mutate aceste investiţii în alte ţări”, a spus Dan Gheorghe în cadrul unui conferinţe de presă online.
Competiția privind recrutarea angajaților din industria IT este acerbă, pe măsură ce tot mai multe companii străini vin în țară și își deschid birouri locale, punând presiune asupra forței de muncă disponibile.
Potrivit acestuia, facultăţile de profil din România scot pe piaţa de IT aproximativ 9.500 de absolvenţi anual, însă România are nevoie de peste 15.000 de specialişti anual. De asemenea, mulţi dintre ei emigrează în străinătate ceea ce face ca deficitul de talente în IT să crească.
” Cererea de specialiști în domeniul IT crește anual peste capacitatea de a produce specialiști noi și aceasta devine tot mai evident pe zi ce trece (…)”, explică Dan Gheorghe, CTO New Tech Academy.
Gheorghe a adăugat că în special în actualul context pandemic, va creşte cererea pe piaţa muncii pentru specialişti în securitate cibernetică, user information (UI)/user experience (UX) şi Dev Ops.
„Nu sunt suficienţi specialişti pe piaţă aşa că nici companiile nu vin, iar dacă nu sunt locuri de muncă atunci nici specialiştii nu se pot forma”.
Conform unor studii fundamentate, până în 2025 vor fi create 145 de milioane de noi locuri de muncă digitale, precum dezvoltatori de software, cercetători de cloud și date, analiști în domeniul securității cibernetice, specialiști în DevOps și multe altele.