„Dezvoltarea energiei regenerabile a devenit un obiectiv strategic pentru România, având în vedere taregtul ca minimum 38% din producţia de energie locală să fie realizată din surse de energie verde până în anul 2020. De asemenea, piaţa (energiei regenerabile – n.r.) este transparentă şi atent controlată atât în cazul certificatelor verzi, cât şi a energiei tradiţionale. În plus, legislaţia în vigoare este armonizată cu directivele Uniunii Europene şi, poate că diferenţa cea mai importantă, este dată de tipul investitorilor, aceştia fiind foarte specializaţi”, a afirmat Călin, la un seminar pe teme energetice.
Banca Românească a acordat, până în prezent, finanţări de peste 50 milioane euro în sectorul energetic. Din această sumă, 21,3 milioane de euro au fost acordate pentru construcţia a trei parcuri eoliene, cu o putere instalată de 20 MW, respectiv a unui parc fotovoltaic de 8 MW, instalaţiile fiind puse în funcţiune în perioada august 2010 – februarie 2013.
Sectorul de real estate a fost afectat sever de criza economică, începând cu anul 2008. O parte dintre investitorii în acest domeniu s-ar reorientat, după 2008, spre sectorul producţiei energiei din surse regenerabile.
Zona producţiei energiei alternative este căutată de investitori datorită ajutorului de stat semnificativ acordat de Guvern, prin sistemul certificatelor verzi.
Ajutorul de stat este suficient de mare încât permite dezvoltatorilor să vândă energia la preţuri mici, câştigul substabţial provenind din schema de sprijin.
La sfârşitul anului trecut, din totalul unităţilor de producţie a energiei alternative, aproximativ 80% era reprezentat de centralele eoliene, iar 18% de microhidrocentrale. Diferenţa este acoperită de unităţile fotovoltaice.
Cei mai mari dezvoltatori de energie regenerabilă din România sunt grupurile CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi EDP (Portugalia).
De asemenea, compania de stat Hidroelectrica operează cele mai multe microhidrocentrale, a căror construcţie a fost însă realizată înainte de căderea regimului comunist.