„Pentru anul 2013, estimăm ca certificatele verzi vor avea un impact asupra facturii de energie electrica de maximum 53 lei/MWh, dar, în acelasi timp, energia regenerabilă contribuie la diminuarea preţului energiei pe piaţă. Astfel, dacă în primul trimestru al anului 2012, preţul mediu al electricităţii pe Piata pentru Ziua Urmatoare a fost de 250 lei/MWh, în aceeaşi perioadă a anului curent, acesta a avut o medie de 150 lei/MWh. Această diminuare de 100 lei/MWh este datorată creşterii ofertei de energie din surse regenerabile, corelată cu scăderea consumului energetic” arată reprezentanţii companiei Monsson Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din sectorul eolian din Romania, într-un răspune la solicitarea ECONOMICA.NET.
„În anul 2012, s-au încheiat contracte bilaterale pentru livrarea de energie în bandă în anul 2013 cu preţuri de 225-232 lei/MWh, iar la momentul actual energia cu livrare în bandă se vinde la un preţ de 180 lei/MWh şi chiar de 160 lei/MWh. Consumatorii de energie eligibili beneficiază de aceste reduceri de preţuri înregistrate pe pieţele de energie, administrate de OPCOM” mai spun cei de la Monsson.
„În functie de nivelul de consum specific al jucatorilor din piata, certificatele verzi reprezinta intre 10% si 17% din factura de energie electrica, în timp ce taxele care se plătesc catre stat şi distribuitori reprezintă 25%-50%, iar contribuţia pentru cogenerare se situează între 4 si 7%”, spun cei de la Monsson. Pentru marii consumatori, structura finală a facturii de electricitate ar fi următoarea: 58% preţul energiei, 18% taxe, 17% certificate verzi, 7% contribuţia de cogenerare, conform calculelor Monsson.
Calculele celor de la Monsson sunt făcute pe actuala schemă de sprijin, care prevede acordarea a două certificate verzi pentru fiecare MWh produs de turbinele eoliene.
Autorităţile intenţionează însă să reducă schema de sprijin, de la jumătatea anului: până în 2017, investitorii în eolian să beneficieze de un singur certificat, urmând ca diferenţa de certificate să fie acordată ulterior. Investitzorii în eoliene au protestat iniţial, dar ulterior au anunţat că ar fi de acord să li se taie doar 0,25 din cele două certificate, oferindu-se însă să vândă energia pe piaţa reglementată.
Marii consumatori de energie electrică din România, în special Arcelor Mittal Galaţi şi Alro Slatina au spus că au raportat pierderi în ultimul an, pe seama creşterii costurilor cu energia, generate de certificatele verzi. Cei de la Galaţi au anunţat chiar că nu exclud închiderea combinatului, în cazul în care costurile cu energia nu vor scădea.
Cele două companii au împreună 10.000 de angajaţi, şi de activitatea lor depind alte 50.000 de posturi la alte firme.
Până în prezent, în sectorul eolian s-au investit 3,5 miliarde de euro în proiecte care au o capacitate totala de 2.200 MW, înfiinţându-se aproximativ 4.400 de noi locuri de muncă, potrivit reprezentanţilor industriei eoliene. Totuşi, marea majoritate a echipamentelor sunt importate.
Înfiintat in 1997, Grupul Monsson s-a orientat spre energiile regenerabile din 2004 şi a devenit unul dintre cei mai mari dezvoltatori din domeniul eolian. Grupul, controlat de familia Muntmark, oameni de afaceri români de naţionalitate suedeză, a ajuns să deţină un portofoliu de peste 2,4 GW, din care proiecte insumand mai mult de 850 MW au fost vândute către companii precum CEZ, OMV Petrom, ButanGas sau STEAG. Monsson Group a dezvoltat şi a vândut catre CEZ cea mai mare fermă eoliana de pe uscat din lume (cu exceptia SUA), Fantanele – Cogealac, de 600 MW. Compania are 190 de angajaţi.