Japonia investește 142 mil. euro în producția de semiconductori

Guvernul de la Tokyo va contribui cu aproximativ 142 milioane de euro la un proiect condus de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) pentru a dezvolta tehnologia de producere a semiconductorilor în Japonia.
AGERPRES - mar, 01 iun. 2021, 12:36
Japonia investește 142 mil. euro în producția de semiconductori

Grupul TSMC, cel mai mare producător de semiconductori din lume, va conduce un proiect finanțat cu 19 miliarde de yeni (142 milioane de euro) de guvernul nipon prin care Japonia va deveni un puternic producător de astfel de componente.

Decizia autorităţilor japoneze vine după eşecul înregistrat în îmbunătăţirea competitivităţii globale a firmelor nipone în domeniul cercetării şi dezvoltării de semiconductori de ultimă generaţie, indispensabili pentru reţelele de telecomunicaţii şi conducerea autonomă.

Peste 20 de companii nipone, inclusiv Ibiden şi Asahi Kasei, se vor alătura TSMC în proiectul ce vizează dezvoltarea tehnologiei de producere a cipurilor, care va avea sediul în Tsukuba, lângă Tokyo.

Industria semiconductorilor din Japonia se confruntă cu dificultăţi din cauza concurenţei rivalilor din Coreea de Sud şi Taiwan. Ministerul Comerţului va prezenta curând o strategie menită să perfecţioneze competitivitatea Japoniei în acest sector.

Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că TSMC analizează un plan ce prevede investiţii cu zeci de miliarde de dolari mai mari decât a anunţat anterior în Arizona, SUA, la fabricile unde va produce cipuri, dar nu este foarte interesată de perspectivele unei uzine în Europa.

Compania din Taiwan răspunde astfel deficitului global de semiconductori care afectează în mod special producătorii auto, determinând autorităţile din Statele Unite şi Europa să subvenţioneze producţia.

TSMC anunţase în mai 2020 că va investi 12 miliarde de dolari pentru construirea fabricii din Phoenix, Arizona. Producţia ar urma să înceapă în 2024.

Oficialii companiei dezbat acum dacă următoarea uzină ar trebui să fie o facilitate mai avansată, care să producă aşa numitele cipuri fabricate cu tehnologia de 3 nanometri (nm) comparativ cu tehnologia de 5 nm, mai lentă şi mai puţin eficientă, folosită la prima sa fabrică. O facilitate mai avansată ar putea costa între 23 şi 25 miliarde de dolari, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al TSMC a declarat că firma nu exclude nicio posibilitate, dar că nu există planuri pentru o uzină în Europa.

Cea mai mare parte a cipurilor TSMC sunt produse în Taiwan, iar compania are facilităţi mai vechi de producţie în China şi în statul american Washington.

TSMC, printre clienţii căreia se află giganţii americani Apple Inc şi Qualcomm Inc, a anunţat recent că intenţionează să investească 100 de miliarde de dolari în următorii trei ani pentru a-şi creşte capacitatea la fabricile unde sunt produse cipuri.

Acest deficit în aprovizionarea cu semiconductori, care afectează producătorii auto din întreaga lume, este rezultatul unei combinaţii de factori. Producătorii de automobile au închis uzinele timp de două luni în timpul pandemiei de COVID-19 de anul trecut şi au anulat comenzile de cipuri. În paralel, însă, cererea de cipuri a crescut în industria echipamentelor electronice, în condiţiile în care oamenii au fost obligaţi să stea în acasă, ceea ce a condus la creşterea vânzărilor de laptopuri şi console de jocuri video. Acum producătorii de automobile trebuie să concureze pentru cipuri cu producătorii de electronice.

Citește și:

– Intel: Criza semiconductorilor ar putea dura mai mulți ani
– Șeful Bosch avertizează că situația „tensionată” de pe piața semiconductorilor auto se poate prelungi până în 2022
– TSMC plănuiește să construiască încă cinci fabrici de cipuri în Arizona

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...