Potrivit autorităţilor japoneze, aceste nave de supraveghere maritimă au pătruns către ora locală 10.00 (4.00, ora României) în zona de 12 mile maritime (peste 22 de kilometri) din jurul arhipelagului Senkaku, revendicat de Beijing sub numele Diaoyu.
Opt nave chineze au pătruns marţi în această zonă, în care se află teritoriile a căror suveranitate şi-o dispută cele două ţări, număr de nave care a determinat Japonia să îl convoace pe ambasadorul Chinei pentru a protesta.
China trimite în mod regulat nave, iar uneori avioane, în jurul acestui arhipelag nelocuit, după ce Japonia a naţionalizat, în septembrie, trei dintre cele cinci insuliţe, pe care le-a cumpărat de la proprietarul lor japonez.
În contextul acestor tensiuni, Tokyo a anunţat recent crearea unei forţe speciale de 600 de oameni şi 12 nave destinate să supravegheze şi protejeze Insulele Senkaku, situate la aproximativ 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care le revendică, de asemenea, şi la aproximativ 400 de kilometri vest de Insula Okinawa, în sudul Japoniei.
În afară de poziţia strategică, arhipelagul ar dispune de resurse energetice pe fundul marin.
Premierul Shinzo Abe a avertizat, la sfârşitul lui februarie, că Japonia nu poate „tolera vreo sfidare, acum sau în viitor”, pe tema suveranităţii asupra acestor insule.
El a avertizat marţi că ţara sa va expulza „prin forţă” orice eventuală debarcare chineză pe Senkaku.
Disputele sino-nipone sunt cu atât mai puternice în prezent, în contextul în care aproximativ 170 de parlamentari japonezi au vizitat marţi sanctuarul shintoist Yasukuni, la Tokyo, un loc în care sunt onoraţi japonezi căzuţi la datorie, inclusiv 14 criminali de război, ceea ce, în opinia Chinei, înseamnă a aduce un omagiu trecutului militarist al ţării.