Întrebat dacă e nevoie în momentul de faţă de o taxă de solidaritate, Traian Băsescu a răspuns la #România TV#: „Dacă Victor Ponta poate să introducă această taxă, eu îl susţin! Îl voi susţine, numai să-şi rezolve ei problema în interiorul alianţei. Nu ştiu cât de importantă ar fi, dar ar fi cu o semnificaţie. Că în timpul crizei nu poate avea unul 60 milioane de euro pe lună şi altul 700 lei”.
„Normal, această intervenţie trebuia să o fac pe 5 sau 6 mai, dar erau Sfintele Sărbători. Nu vă ascund că voiam să o fac şi înainte de comunicarea publică a analizei europene, care va fi undeva pe 3-4 mai. Sunt create condiţiile ca România să iasă din deficit excesiv. Există un singur lucru care urmează să se aşeze lîngă cifrele anului 2012, şi anume programul de convergenţă transmis de guvern pentru perioada 2013-2016.
Având în vedere că prin acordul de colaborare instituţională eu mă angajez să nu mă interferez problematicii economice, am ţinut să spun care sunt efectele măsurilor care mi-au adus atâta rău personal, dar atâta satisfacţie ca şef de stat şi anume că am avut curajul să iau şi să susţin măsurile într-un moment dificil. Ce se va întîmpla în continuare nu mai e responsabilitata mea din punct de vedere economic şi nici politic. Ăsta e mesajul meu”, a mai spus Băsescu, la România TV.
Premierul Victor Ponta a afirmat recent că taxa de solidaritate va fi aplicată atât angajaţilor din toate instituţiile publice, cât şi în toate societăţile la care statul este acţionar unic sau majoritar.
El a apreciat că sumele colectate din această taxă ar urma să fie folosite pentru tariful social la energie sau pensiile recalculate ale militarilor.
Conform unor calcule, taxa de solidaritate de 10% pe salariile bugetarilor de peste 4.000 lei ar aduce venituri suplimentare de doar 10 milioane lei, iar, dacă s-ar aplica pe toate salariile, inclusiv din zona privată, şi pensiile peste 4.000 lei, suma ar ajunge la circa 200 milioane lei, afirmă surse guvernamentale.