Volkswagen Multivan, pentru prima dată cu sistem de propulsie plug-in hibrid

Noul Volkswagen Multivan are la bază platforma tehnologică MQB grație căreia poate integra pentru prima dată în istoria sa un un sistem de propulsie plug-in hibrid.
Robert Stan - vin, 11 iun. 2021, 09:05
Volkswagen Multivan, pentru prima dată cu sistem de propulsie plug-in hibrid

Volkswagen Multivan face parte din clubul select al mașinilor cu statut de cult, noua interpretare a faimosului Bulli făcând cinste istoriei sale prin detalii tehnice de ultimă oră.

Volkswagen Autovehicule Comerciale a prezentat aseară, în premieră mondială, o nouă generație a best-seller-ului Multivan. Pentru prima dată, noul Bulli este bazat pe platforma modulară transversală (MQB). În termeni tehnici asta înseamnă un salt conceptual care implică, pe lângă un design modern și spațiu din belșug, un sistem plug-in hibrid. Astfel, Multivan poate deveni temporar un autovehicul cu emisii zero.

Conform oficialilor Volkswagen Autovehicule Comerciale, ADN-ul unic al designului Bulli a fost îmbunătățit pe întregul parcurs al evoluției sale, niciun alt monovolum din lume nefiind șlefuit estetic de la o generație la alta timp de peste 70 de ani. În ciuda diferențelor tehnologice majore, noul Multivan poate fi identificat imediat drept succesor al legendarului „T1”.

Odată cu premiera mondială a celei de-a șaptea generații Bulli, Volkswagen Autovehicule Comerciale anunță intrarea într-o nouă eră care va fi definită de electrificarea pe mai multe planuri a sistemelor de propulsie și începerea conducerii autonome. Gama Bulli se va dezvolta pe viitor pe trei piloni – liniile de modele Multivan și Transporter 6.1 și versiunile gata de producție ale modelului ID.BUZZ care urmează să fie lansate în 2022. Astfel, în variantele Transporter și Caravelle, modelul „T6.1” rămâne specialistul în exploatare comercială, iar California o emblemă a autorulotelor. Cu ID.BUZZ și ID.BUZZ Cargo adaptat la mediul urban, cele două modele complet electrice vor cuceri în viitor noi segmente.

Între timp, începând din acest an, noul Multivan își asumă rolul de polivalent extrem de competent: în versiunea Multivan eHybrid cu propulsie plug-in hibrid, poate chiar deveni temporar un autovehicul cu zero emisii. În același timp, gama sa totală impresionantă îl face ideal ca monovolum pentru călătorii lungi. Cu cei până la 4.053 litri de spațiu pentru bagaje, se poate descurca confortabil chiar și cu o mutare sau poate transporta practic orice echipament sportiv. Iar datorită unei capacități de remorcare de până la 2.000 kg, noul Multivan poate transporta alte materiale sau lucruri necesare. Noua generație Multivan va sosi pe piață în cea de-a doua jumătate a acestui an.

Cu acest autovehicul cu până la șapte locuri, disponibil în versiunile „Multivan”, „Life” și „Style”, Volkswagen Autovehicule Comerciale transmite o senzație specială în prezentul și viitorul conectat și digitalizat. Proiectat în special pentru familii și persoane sportive active, ceea ce oficialii germani numesc „Multi-Utility Vehicle” (MUV) se potrivește în nenumărate scenarii de mobilitate, datorită sistemului său complet nou pentru scaune și spațiului de încărcare. Acest lucru este valabil cu atât mai mult cu cât, în paralel cu modelul de bază, Volkswagen va comercializa noul Multivan și în versiunea lungă, cu și mai mult spațiu de încărcare.

Sistemul PHEV, vedeta pachetului tehnologic

Monovolumul cu tracțiune față va fi disponibil cu două motoare TSI alimentate cu benzină, cu patru cilindri, supraalimentate. Acestea produc 136 CP sau 204 CP, iar de anul viitor acestora li se va adăuga un propulsor diesel TDI cu patru cilindri și o putere de 110 kW / 150 CP.

Mult mai important pentru noua generație Multivam este însă noul sistem Plug-In Hybrid (PHEV) care asigură o deplasare urbană cu emisii zero. Volkswagen Multivan cu sistem PHEV are în denumire sufixul „eHybrid” și dezvoltă 218CP.

Datorită unei baterii litiu-ion de 13 kWh, Multivan eHybrid acoperă distanțele zilnice uzuale exclusiv prin propulsia electrică. În Germania, de exemplu, un studiu al Ministerului Federal al Transportului și Infrastructurii Digitale arată că 95% dintre toate deplasările zilnice cu mașina sunt mai scurte de 50 de kilometri. Sistemul de propulsie plug-in hibrid a fost conceput în așa fel încât modelul să pornească în mod implicit cu alimentare exclusiv electrică și, prin urmare, să parcurgă în special deplasările scurte fără emisii. Numai la viteze de peste 130 km/h intervine și motorul TSI.

Toate versiunile de sisteme de propulsie sunt cuplate cu o cutie de viteze cu ambreiaj dublu (DSG) cu 6 trepte. Pentru prima dată la Multivan, selectarea treptei se realizează electronic cu un mic buton selector de pe panoul de instrumente.

Numărul de sisteme de asistență al monoovolumului Volkswagen a crescut semnificativ. Caracteristicile standard prezente permanent la bord includ Car2X (sistem local de avertizare), sistemul de monitorizare a zonei Front Assist inclusiv funcția City Emergency Braking, asistență la virare cu noul Turn-off Assist, afișare dinamică a indicatoarelor rutiere, sistemul de menținere a benzii Lane Assist și tempomatul.

Noile sisteme inovatoare includ „IQ.DRIVE Travel Assist”, care facilitează conducerea semi-autonomă de la 0 la 210 km/h. „IQ.DRIVE Travel Assist” îmbină noul tempomat predictiv „ACC” (control liniar) și Lane Assist (control lateral) într-un nou sistem care sporește semnificativ ușurința de a conduce și siguranța în călătoriile pe distanțe medii și lungi.

Comparativ cu predecesorul său, versiunea de bază a noului vehicul este acum mai lungă și mai lată. În același timp, a fost ușor micșorată înălțimea fără a afecta spațiul interior la nivelul capului. În detaliu, noul Multivan are o lățime de 1.941 mm, exclusiv oglinzile opționale pliabile electric (+37 mm comparativ cu Multivan 6.1), o lungime de 4.973 mm (+69 mm) și o înălțime de până la 1.903 mm (-47 mm). Ampatamentul său măsoară 3.124 mm (+124 mm). Modelul Multivan va fi disponibil și în versiune alungită. Cu un ampatament identic, aceasta măsoară 5.173 mm din bară în bară.

Mai flexibil și mai digitalizat ca niciodată

Și interiorul mașinii a fost regândit. Volkswagen Multivan este echipat cu Digital Cockpit și sistemul Infotainment „Ready 2 Discover”, servicii online „We Connect” sau „We Connect Plus”, iar lipsa consolei centrale asigură – posibilă grație utilizării unui sistem de selectare a treptelor de viteză shift-by-wire și unei frâne de parcare electrice – creează și mai mult spațiu preum și posibilitatea de deplasare printre scaunul șoferului și scaunul pasagerului față.

Mașina include în schimb o masă multifuncțională integrată în sistemul de șine al scaunelor complet reproiectată. Datorită unui sistem de blocare inovator, această masă poate fi utilizată drept consolă centrală între scaunul șoferului și scaunul pasagerului față sau ca masă pliantă, inclusiv cu suporturi pentru pahare și coșuri de depozitare în al doilea sau al treilea rând de scaune.

Încărcată până la plafon și până în spatele celui de-al treilea rând de scaune, versiunea de bază a modelului Multivan poate transporta un volum de 469 de litri de bagaje, iar încărcarea până în spatele celui de-al doilea rând crește acest volum până la 1.844 (1.850 de litri cu plafon panoramic din sticlă). Dacă se utilizează întreaga capacitate de încărcare, până la plafon și până în spatele primului rând de scaune, volumul ajunge la 3.672 de litri. Cifrele corespunzătoare pentru versiunea lungă de caroserie sunt 763, 2.171 și 4.005 litri (4.053 litri cu plafon panoramic din sticlă).

Citește și:

– O insulă din Grecia devine teren de încercare pentru vehiculele electrice Volkswagen
– Șeful Volkswagen consideră că hidrogenul nu este o soluție pentru mobilitatea fără emisii. BMW, Hyundai, Renault sau Stellantis au o altă viziune

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...