Uniunea Editorilor din România vrea să blocheze licitaţia MEN pentru manualele şcolare

Uniunea Editorilor din România (UER) intenţionează să blocheze licitaţia organizată de ministrul Educaţiei, dar şi să acţioneze ministerul în instanţă, considerând că atitudinea MEN este una neprofesionistă, abuzivă, netransparentă şi  păguboasă, deoarece:
Economica.net - mar, 30 apr. 2013, 10:41
Uniunea Editorilor din România vrea să blocheze licitaţia MEN pentru manualele şcolare

– Lipsesc strategia, calendarul, metodologiile de evaluare și achiziționare a manualelor, bugetul, corpul de experți evaluatori etc.  
– O acțiune de realizare a unei noi generații de  manuale,  începând din momentul aprobării programelor și terminând cu distribuția în școli durează cel puțin 12 luni, având ca etape obligatorii:

1. şase luni  (cel puțin)  – elaborarea proiectului de manual (text,  ilustrații , elemente multimedia etc.), pilotarea lui în școli
2. o lună – evaluarea și aprobarea  
3. o lună – definitivarea proiectului, obținerea BT, tipărirea tirajului scurt
4. o lună – organizarea vizionării manualelor de către cadrele didactice și exprimarea opțiunilor
5. o lună – centralizarea comenzilor de către inspectorate și edituri, încheierea contractelor
6. o lună – tipărirea tirajelor comandate
7. o lună – distribuția în școli a manualelor

–  În cele patru luni rămase până la începerea noului an şcolar, editorii şi autorii serioşi nu au timpul necesar  să realizeze manuale de calitate, atractive, cu elemente interactive şi metode noi, pe cele opt competenţe cheie cerute de standardele europene.
–  În lipsa declanşării transparente a întregii acțiuni, zvonurile creditează ideea că sunt entități și persoane care s-au apucat de mult de lucru, cunoscând intențiile ministerului. Chiar și în acest caz,  dacă respectivii ar prezenta peste o lună (la 1 iunie) proiectele de manuale, tot nu ar putea  fi în stare să le editeze și să le difuzeze în școli decât la 1 decembrie!
 
– Breasla editorilor de carte școlară cere de peste 10 ani ministerului Educației în problema manualelor următoarele:

 -responsabilitate, transparență, profesionalism, viziune și dialog. Nici de această dată conducerea ministerului nu pare să înțeleagă necesitatea acestor deziderate, dovedind o grabă suspectă în a da drumul pe furiș unei acțiuni cu mari deficienţe de organizare, spre paguba întregii societăți.
– Editorii de carte școlară sunt în măsură să ofere școlii și societății manuale și alte resurse de învățare de calitate, cu un conținut atractiv și cu aplicații în mediul electronic.

De aceea, UER dezavuează practica MEN de a declanșa în pripă o procedură care încalcă toate standardele  europene în materie.
În această situație, UER a hotărât:

 1. Să solicite MEN blocarea intențiilor de a se da drumul în grabă evaluării/achiziției de manuale noi pentru clasa I, cu termen de finalizare septembrie 2013. Calendarul pentru această acțiune să se declanșeze după aprobarea întregului pachet de documente ce configurează Cadrul metodologic privind manualele (elaborarea, evaluarea, aprobarea, selecția,  achiziția și utilizarea manualelor)
 
 2. Să solicite MEN continuarea  elaborării de programe școlare și pentru ceilalți ani de învățământ, astfel ca în septembrie 2013 să se declanșeze  prima tranşă a amplului proiect de editare a noilor generații de manuale, și anume pentru  clasele de început de ciclu: I, V și IX, cu termen de finalizare în septembrie 2014

 3. Să continue dialogul cu MEN și să solicite acestuia convocarea de urgență a Comisiei consultative privind manualele, instituită prin ordin de ministru încă din anul 2003, această fiind  singurul cadru propice pentru dezbaterea între specialiști a problemelor de elaborare, evaluare și editare a acestor importante resurse de învățare.

 4. Să informeze autoritățile, societatea civilă, mass-media, asociațiile cadrelor didactice, organizațiile de părinți, întreaga breaslă a cărții, mediul  academic, universitar și științific, specialiștii români și internaționali, organizațiile europene privind graba nejustificată a MEN de a declanșa un proces păgubos pentru societate, cu totul inexplicabil după declarațiile recente ale  ministrului educației care a situat  în 2015  termenul realist de apariție a noilor manuale tipărite, având și extensie în mediul electronic.

 5. Să facă toate demersurile relaționale, profesionale, tehnice, administrative și, la nevoie, chiar juridice, pentru a convinge MEN că nu poate declanșa un proiect de asemenea anvergură fără a pregăti cadrul organizatoric, managerial și financiar adecvat, necesar desfășurării unei competiții corecte, libere, bazată pe competențe, menită să pună în valoare capacitatea industriei de manuale,  una din cele mai complexe industrii creative, cu deosebite valențe culturale, educaționale  și de cercetare științifică, pe care editorii și autorii români au adus-o în perioadă 1995 – 2007 la un cert nivel european.

Te-ar mai putea interesa și
Record pozitiv în UE – Rata şomajului a atins cel mai mic nivel din 2014 încoace – date Eurostat pentru 2023
Record pozitiv în UE – Rata şomajului a atins cel mai mic nivel din 2014 încoace – date Eurostat pentru 2023
Rata şomajului în Uniunea Europeană, la categoria de vârstă 15-74 ani, a scăzut anul trecut la 6,1% din forţa de muncă, cel mai redus nivel începând din 2014, arată datele publicate vineri......
Acţiunile Turbomecanica şi Prebet vor fi incluse în indicii MSCI pentru Pieţe de Frontieră, începând cu 26 noiembrie
Acţiunile Turbomecanica şi Prebet vor fi incluse în indicii MSCI pentru Pieţe de Frontieră, începând cu 26 noiembrie
Acţiunile a două noi companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - Turbomecanica şi Prebet - vor fi incluse, ...
Echipamente de rețelistică Grandstream destinate mediului exterior
Echipamente de rețelistică Grandstream destinate mediului exterior
Grandstream Networks lansează noile echipamente Wi-Fi 6 GWN7664ELR și GWN7710R: soluții Wi-Fi 6, robuste și performante, ...
Preţurile alimentelor, la nivel mondial, au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni – date FAO
Preţurile alimentelor, la nivel mondial, au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni – date FAO
Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie ...