Dintre cei 310 senatori care au participat la vot, 233 s-au pronunţat pentru, 59 împotrivă, iar 18 s-au abţinut, a anunţat preşedintele Senatului, Pietro Grasso.
Acest vot de încredere, obţinut cu o foarte largă majoritate a celor două Camere şi care legitimează Guvernul sdău, a avut loc cu doar câteva ore înainte de prima sa vizită în străinătate, la Berlin, unde se va întâlni cu Angela Merkel.
Uniunea Europeană (UE) şi constrângerile pe care aceasta le-a impus în materie de echilibrare bugetară reprezintă unul dintre dosarele importante şi totodată una dintre principalele îngrijorări ale lui Letta, care vrea să continue calea asanării prin relansarea unei economii foarte afectate cu ajutorul unor investiţii şi unei ameliorări a presiunii fiscale.
„Un continent ca al nostru nu poate să fie unit doar prin monedă”, a declarat Letta în faţa senatorilor italieni, apreciind că ţările membre UE ar trebui să împărtăşească „un destin comun”.
Letta, care şi-a prezentat luni în faţa deputaţilor italieni Guvernul drept „european şi europeist”, urmează să efectueze marţi după-amiaza o vizită la Berlin, unde se va întâlni cu Angela Merkel, după care va efectua, miercuri, o vizită la Paris şi Bruxelles, cu scopul de a discuta cu preşedinţii francez François Hollande şi europeni Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso.
„Din proiectul european de acum 20 de ani, un singur lucru s-a făcut, şi anume moneda unică. Dar deşi există doar moneda unică, restul mecanismului (european) nu oferă răspunsuri la aşteptările cetăţenilor”, a subliniat Letta.
„Acum trebuie să se recupereze timpul pierdut. Prea multe ţări au privit doar spre alegerile de mâine, fiindu-le frică să le spună cetăţenilor lor «am renunţat la o mică parte de suveranitate»” în favoarea construcţiei comune, a deplâns el.
„Avem un destin comun sau ne vom afla în situaţia unor ţări ce merg în mod individual către declin, spre deosebire de (alte) naţiuni de peste un miliard de locuitori”, a declarat el, referindu-se la China sau India.