Iată anunțul Romgaz, trimis vineri seară Bursei de Valori București:
“Rezilierea Contractului de lucrari nr. 13384/2016, avand ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin constructia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, incheiat intre S.N.G.N. Romgaz S.A., in calitate de Achizitor si Asocierea formata din Duro Felguera S.A. si Romelectro S.A., in calitate de Executant
In conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 si art. 234 alin. (1), din Regulamentul A.S.F. nr. 5/2018, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informeaza actionarii si investitorii asupra faptului ca, incepand cu data de 17 iunie 2021, Contractul de lucrari nr. 13384/2016, avand ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin constructia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, a incetat prin reziliere, motivat de nefinalizarea in termen, de catre Executant, a lucrarilor de constructii si punere in functiune a obiectivului de investitii.
Rezilierea Contractului de lucrari nr. 13384/2016, incepand cu data de 17 iunie 2021, a intervenit ca urmare a implinirii termenului de suspendare a notificarii de reziliere, fara ca partile sa fi ajuns la agreerea unei solutii care sa asigure finalizarea si punerea in functiune a obiectivului de investitii, in termen cat mai scurt posibil”.
Anunțul rezilierii survine după nu mai puțin de cinci suspendări, fiecare emisă pe o durată de două săptămâni, timp în care Romgaz și consorțiul au tot încercat să găsească o soluție pentru a finaliza centrala, a cărei construcție este întîrziată. Decizia de reziliere a fost anunțată în martie.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus în aprilie că centrala va fi finalizată în acest an, și că există planuri de rezervă în acest sens.
“Avem la Romgaz în lucru centrala de la Iernut. Astăzi trebuie să finalizeze Romgaz, probabil săptămâna viitoare ne va anunţa, ultimele negocieri înaintea rezilierii, dacă nu se ajunge la un comun acord. Vrem să finalizăm anul acesta centrala de la Iernut, să nu pierdem cele 50 de milioane de euro din Planul Naţional de Investiţii. Şi vrem să o finalizăm. Dacă nu se va putea face cu consorţiul care a câştigat în 2016 licitaţia, o vom finaliza fără aceştia, asta cu certitudine. Avem pregătit şi scenariul B şi scenariul C”, a afirmat Popescu. Între timp, a fost extinsă și perioada până la care Romgaz poate lua banii din Planul Național de Investiții (PNI), pentru centrală, până la jumătatea anului viitor.
Amintim că Duro Felguera a făcut o ofertă companiei românești: finalizarea în două etape a centralei: 210 MW operaționali până la sfârșitul anului și restul până în aprilie 2022. Plus 17 milioane de euro în plus. Spaniolii, care afirmă nu li se recunosc costurile crescute cu forța de muncă și nici întârzierile justificate de pandemie, spun că este cea mai bună soluție pentru proiect, oricum preferabilă variantei de reziliere a contractului și continuării cu alți constructori, avută în vedere de Romgaz.
În februarie, Romgaz a încheiat cu firma de certificare industrială TUV Austria România SRL, un contract pentru “expertiză privind evaluarea stadiului execuției lucrărilor privind Centrala Electrică cu Ciclu Combinat (CCTG) Iernut și întocmire caiet de sarcini în vederea achiziționării unui contract de lucrări pentru finalizarea și punerea în funcțiune CCGT Iernut”. Expertiza ar trebui să fie gata în această lună.
Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut, de 430 MW. Centrala ar fi trebuit să fie gata încă din 2019.