„Vom da şi voi vorbi cu ministrul Muncii pentru a pregăti o hotărâre de guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgenţă prin Legea 416/2001 sau HG 50/2011. Această hotărâre de guvern stabileşte sume fixe în funcţie de gradul de afectare al gospodăriilor şi devine cadrul pentru acordarea ajutoarelor. Procedura este următoarea: Comisiile de evaluare a pagubelor constituite de prefecturi fac evaluarea în teren, întocmesc liste, borderouri semnate de primarul unităţii teritorial-administrative respective şi prefect. Le depun la AJPIS, care le centralizează şi le trimite ministerului, unde, prin note semnate de ministru, se aprobă ajutoarele nominale. În principiu, prefecţii ar trebui să ştie fiindcă este o procedură pe care am avut-o anul trecut, ea a expirat în decembrie şi doar o prelungim acum şi o lăsăm pentru tot restul anului. Eu sper să nu mai avem astfel de situaţii, dar dacă mai avem, să fim pregătiţi cu această procedură de guvern. Acum procedura este mai dificilă pentru că se face o analiză pe fiecare gospodărie în parte, se face o HG pentru un anumit calup de cazuri şi aşa mai departe”, a spus Cîţu la videoconferinţa cu prefecţii.
El a arătat că prin această hotărâre de guvern care va fi adoptată săptămâna viitoare se creează un cadru legal pentru tot anul. „Simplificăm lucrurile”, a adăugat premierul.
Florin Cîţu a precizat că bugetul de anul trecut a fost de 5 milioane de lei şi cuantumul a fost de 4.000 de lei pentru familii şi persoane singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de 75%, 2.000 de lei – între 50% şi 75%, câte 1.500 de lei – între 25% şi 50%, iar acolo unde au existat decese din cauza inundaţiilor familiile primeau 5.000 de lei suplimentar.
Premierul a avertizat că se va deplasa personal acolo unde ajutoarele trebuie să ajungă pentru a se asigura că acestea intră în posesia persoanelor respective. „Nu ne jucăm cu acest lucru”, a spus prim-ministrul.