„Eurosistemul, care cuprinde Banca Centrală Europeană (BCE) şi băncile centrale naţionale ale ţărilor din zona euro, a încheiat pregătirile pentru introducerea noii bancnote de 5 EUR, prima bancnotă din seria „Europa”. Noua bancnotă va fi emisă prin intermediul canalelor tradiţionale, respectiv la ghişeele băncilor şi la bancomatele din întreaga zonă euro, începând cu data de 2 mai 2013″, se arată într-un comunicat de presă al BCE.
La mai bine de 11 ani după ce au intrat în circulaţie, actualele bancnote euro vor fi retrase pentru a face loc unei noi serii, care, potrivit oficialilor BCE, au mai multe elemente de siguranţă şi sunt mai uşor de verificat şi mai greu de falsificat.
„Filigranul şi holograma prezintă un portret al Europei, personaj din mitologia greacă ce a dat numele acestei serii de bancnote. Un ‘număr verde smarald’ care atrage privirea îşi schimbă culoarea din verde smarald în albastru închis şi creează un efect luminos care se deplasează în sus şi în jos. Liniile de mici dimensiuni imprimate în relief de-a lungul marginii drepte şi al celei stângi a bancnotei facilitează identificarea acesteia, în special de către persoanele cu deficienţe de vedere. Toate aceste elemente de siguranţă se găsesc pe aversul noii bancnote şi pot fi verificate cu uşurinţă utilizând metoda ‘atinge, priveşte, înclină’. Se preconizează includerea acestora în toate bancnotele din seria Europa”, mai spun cei de la BCE.
Puteţi vedea, în detaliu, noile elemente de siguranţă urmând acest link.
Deşi toate bancnotele, din toate cuipurile, vor fi înlocuite în cele din urmă, doar design-ul bancnotei de 5 euro – cea cu cea mai mică valoare – a fost dezvăluit până acum. Acesta nu este fundamental schimbat faţă de actuala generaţie, continuând să prezinte elemente de arhitectură clasică. De altfel, cei de la BCE spun că seria Europa va păstra concepţia grafică bazată pe tema „epoci şi stiluri” a primei serii şi aceleaşi culori dominante.
La nivelul lunii martie 2013 erau 1,55 de miliarde de bancnote de 5 euro în circulaţie şi 2,9 miliarde de astfel de hârtii au fost produse în 2012, şi acestea vor fi retrase treptat, începând cu ziua de 2 martie, când bancomatele şi băncile vor fi alimentate cu noua bancnotă.
Durata de viaţă a unei bancnote de 5 euro este de 13 luni, şi lungimea totală a bancnotelor produse într-un an puse cap la cap ar putea acoperi distanţa de la Pământ la lună.
Bancnotele de 5 euro din prima serie vor continua să circule în paralel cu noile bancnote, urmând să fie retrase treptat. Data la care acestea vor înceta să mai reprezinte un mijloc legal de plată va fi anunţată cu mult timp în avans, spun cei de la BCE. Chiar şi după această dată, bancnotele îşi vor păstra valoarea pe termen nelimitat şi vor putea fi preschimbate la băncile centrale naţionale din zona euro în orice moment.