Intel și-a anunțat încă de la începutul acestui an intenția de a construi o uzină în Europa însă a condiționat acest demers de susținerea investiției de către statul în care va fi realizată. Conform Reuters, suma cerută de Intel ca ajutor de stat nu este deloc de neglijat, ea ridicându-se la opt miliarde de euro.
Cu toate acestea, la finalul săptămânii trecute Hubert Aiwanger, ministrul bavarez al economiei, a declarat că susține „cu tărie” acest lucru. „Posibilitatea amplasării unui mare producător internațional de semiconductori în Bavaria este o oportunitate remarcabilă”, a notat acesta.
Se pare chiar că Bavaria a sugerat deja un posibil amplasament pentru viitoarea uzină, o bază aeriană puțin folosită în Penzing-Landsberg, la vest de Munchen.
Recenta criză a de cipuri care încă face ravagii în industria auto mondială a demonstrat că dependența de furnizori din alte zone ale globului nu este deloc o afacere bună. În acest context, mai mulți producători auto sau chiar state europene au demarat negocieri cu mari producători de semiconductori pentru amplasarea în Europa a unor noi uzine.
Mai mult chiar, Uniunea Europeană are în vedere crearea unei alianțe cu STMicroelectronics, NXP, Infineon și ASML, pentru a reduce dependența de producătorii de cipuri din Asia.