Datoriile sunt necesare pentru a putea continua măsurile de salvare şi stimulare pentru a proteja cea mai mare economie a Europei de impactul pandemiei, apreciază analiştii.
Revizuirea planurilor fiscale confirmă raportul publicat săptămâna trecută de Reuters şi reprezintă o creştere suplimentară a datoriei în 2022 de aproximativ 18 miliarde de euro, faţă de nivelul planificat anterior.
Ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, ar urma să prezinte miercuri o actualizare a planurilor privind bugetul pe 2022.
Datoriile au fost finanţate cu noi împrumuturi record de 130 miliarde de euro în 2020 şi peste 240 miliarde de euro în 2021. Pentru a permite acest tip de cheltuieli finanţate prin deficit, Parlamentul Germaniei a suspendat aşa-numita „frână a datoriilor” în 2020 şi în 2021. În anul 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituţia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei, ‘debt break’, Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut. Însă Berlinul poate depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în „situaţii de urgenţă excepţională”, care sunt dincolo de controlul statului şi afectează în mod semnificativ situaţia financiară a ţării.