Crețu va deveni director general al Termoenergetica și va părăsi postul pe care îl are acum în cadrul Electrocentrale București, potrivit surselor noastre. Odată cu numirea sa, este posibil ca proiectul de fuziune a celor două companii, idee anunțată și de primarul Capitalei, Nicușor Dan, să avanseze.
Proiectul prevede ca Termoenergetica, moștenitoarea defunctei RADET, să cumpere cele patru centrale termice (CET) ale Elcen din București, urmând ca o singură societate de să ocupe de producția și distribuția energiei termice din București.
Crețu este cunoscut ca un susținător al fuziunii dintre Termoeneregetica și Elen. În toamna anului trecut, el a declarat că soluția corectă este cea avansată în repetate rînduri în trecut, dar mereu amânată, și anume fuziunea dintre Elcen și Termoenergetica.Crețu a fost întrebat, la o conferință pe teme energetice organizată de Profit.ro organizată pe 8 octombrie 2020, dacă, în condițiile în care s-a schimbat primarul Capitalei, rămâne valabilă ideea fuziunii dintre companiile care produc, respectiv distribuie energia termică în Capitală.
“Rădăcina tuturor problemelor în sistemul de termoficare al Bucureştiului stă în această împărţire a producătorului Elcen, pe de o parte, la Ministerul Economiei, Energiei şi transportatorul şi distribuitorul de energie termică, RADET, actualmente Termoenergetica, în subordinea Primăriei Capitalei. Această separare a dus la întârzieri de plăţi, neînţelegeri, nesincronizare a repartaţiilor şi a investiţiilor, acele penalităţi care s-au rostogolit. Soluţia corectă este integrarea sistemului”, a spus atunci Crețu.
“Planul de reorganizare al Elcen prevede mai multe opţiuni, inclusiv opţiunea Primăriei de a achiziţiona activele Elcen. Am vorbit cu primarul Nicuşor Dan şi despre planul de reorganizare şi despre viziune.
Problema stă în capacitatea primăriei de a putea susţine financiar această situaţie, întrucât cunoaştem că Primăria are o gaură, ca să vorbesc elevat, de câteva miliarde de lei. Deci provocarea noului primar este să aducă primăria pe zero, de a plăti aerieratele şi totodată de a investi în viitor. E nevoie de o analiză serioasă, pe cifre. În paralel, şi Romgaz face o analiză de preluare a activelor Elcen. Important este să ieşim din insolvenţă şi să ajungem la o sănătate financiară. Cât timp primăria nu este partener într-un asemenea proiect, cum din păcate s-a întâmplat în ultimii doi ani, evident că nu mai eşti credibil şi bancabil, iar problemele se acumulează ca un bulgăre de zăpadă”, a continuat oficialul Elcen.