Resuscitează gigantul spaniol Fadesa proiectele din România?

Dezvoltatorul spaniol Martinsa Fadesa, cel care a vrut să construiască în apropiere de Bucureşti un cartier cu 6.700 de locuinţe, pregăteşte un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru terenul pe care îl deţine la Bacău.
Andrada Ghira - mie, 08 mai 2013, 21:09
Resuscitează gigantul spaniol Fadesa proiectele din România?

Compania Fadesa România anunţa public în luna septembrie a anului trecut intenţia de realizare a unui PUZ pentru terenul de 6,6 hectare pe care îl deţine la Bacău, pe strada Ştefan cel Mare. A urmat apoi o majorare de capital efectuată în luna noiembrie, de 30,8 milioane de euro, a treia cea mai mare majorare de capital din luna respectivă. 

De asemenea, în luna ianuarie a acestui an Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău a stabilit că PUZ-ul pentru ansamblu rezidenţial, iniţiat de Fadesa România, nu necesită evaluare de mediu, urmând să fie supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.

Faptul că spaniolii vor să scoată un PUZ pentru terenul de la Bacău ar însemna două lucruri: fie doresc să  vândă terenul, însă piaţa terenurilor a scăzut dramatic în ultimii ani, fie iau în calcul valorificarea terenului prin dezvoltare. În ultimul caz, ar putea să treacă doi-trei ani până când compania ar putea decide săparea fundaţiilor.

Contactaţi de ECONOMICA.NET, oficialii companiei nu au oferit nici un răspuns sau comentariu cu privire la activitatea din România până la publicarea articolului.

În 2008, un oficial al companiei a declarat că Fadesa deţine în România 14 terenuri cu o suprafaţă totală de 80 de hectare şi că se va trece la vânzarea terenurilor de care compania nu are nevoie. Pe lista de vânzare nu figurau terenurile din Bucureşti şi Bacău, unde intenţiile de la aceea vreme erau de a dezvolta locuinţe.

În 2011, Roberto Correa, international sales director la Martinsa Fadesa declara că se doreşte refacerea proiectului de 6.700 de locuinţe de la Ştefăneştii de Jos, iar compania este în căutarea unui investitor care să fie partener în dezvoltarea ansamblului rezidenţial. Bineînţeles că noile conditiţii de piaţă şi faptul că băncile, cele care au rămas cu active imobiliare neperformante în portofoliu, sunt mai atente atunci când un dezvoltator solicită finanţare, nu i-a mai dus pe spanioli cu gândul la mii şi mii de locuinţe. Era luată în calcul dezvoltarea unor blocuri mai mici, în primă fază, de 80-100 de unităţi, dar şi vânzarea unor bucăţi din terenul de lângă Bucureşti. 

În 2008, Fadesa România a vândut fabrica de pardoseli şi parchet din lemn Diana Forest Bacău, cumpărată în 1998, companiei poloneze Barlinek, controlată de unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Polonia, Michal Solowow. Valoarea tranzacţiei a fost de 23 de milioane de euro. Divizia imobiliară a magnatului polonez are în plan construcţia mallului Korona de la Braşov.

Datele de la Registrul Comerţului arată că acţionarul unic al Fadesa România este compania mamă, Marinsa Fadesa SA. La data de 31 ianuarie a fost numit un nou administrator, spaniolul Carlos Hugo Cano Lebrero, care a fost diretor general al companiei în Mexic.

Martinsa-Fadesa, cea mai mare insolvenţă imobiliară din Spania

În vara lui 2008, grupul Martinsa-Fadesa, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Spania, s-a declarat în incapacitate de plată, cu datorii de peste cinci miliarde de euro, prima cea mai mare insolvenţă pe acest segment în Spania. În 2009, compania a intrat în insolvenţă cu pasive de 7,3 miliarde de euro. Spaniolii au anunţat înainte de criză investiţii de 1,6 miliarde de euro pe piaţa locală. Martinsa Fadesa a încheiat anul 2012 cu o pierdere de peste 582 de milioane de euro. 

Anul acesta, un alt dezvoltator spaniol şi-a cerut intrarea în insolvenţă. În luna februarie, spaniolii de la Reyal Urbis, care nu sunt prezenţi pe piaţa românească, cu datorii de 3,6 miliarde de euro, au cerut protecţie împotriva creditorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...