ING Asigurări de Viaţă: Piaţa asigurărilor de viaţă va creşte cu cel mult 5%, în 2013

Piaţa asigurărilor de viaţă va creşte cu cel mult 5% în acest an, de la un nivel de 1,8 miliarde lei în 2012, iar pentru o revenire mai accentuată a acestei pieţe ar fi nevoie de introducerea unei deductibilităţi fiscale, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al ING Asigurări de Viaţă, Bram Boon.
Economica.net - lun, 06 mai 2013, 08:01
ING Asigurări de Viaţă: Piaţa asigurărilor de viaţă va creşte cu cel mult 5%, în 2013

În 2012, piaţa asigurărilor de viaţă a crescut cu 3,75% faţă de anul anterior, până la 1,8 miliarde lei.

‘Sperăm ca 2013 să aducă o creştere a PIB, aşa cum se estimează, care ar avea un impact pozitiv şi asupra pieţei de asigurări de viaţă, dată fiind influenţa asupra nivelului de încredere şi situaţiei financiare a oamenilor. Totuşi, specialiştii estimează o creştere mai degrabă modestă a economiei româneşti în 2013, astfel că efectele asupra industriei de asigurări de viaţă nu se vor resimţi imediat şi nici nu vor fi de foarte mare impact. În aceste condiţii, ne aşteptăm să existe o creştere a pieţei de asigurări de viaţă, însă aceasta să fie mai degrabă marginală, sub 5%’, a menţionat Boon pentru Agerpres.

Acesta a adăugat că, pentru o revenire mai accentuată a pieţei româneşti de asigurări de viaţă, este nevoie de introducerea unei deductibilităţi fiscale, care ‘ar avea efecte pozitive pe mai multe planuri’.

‘Un stimulent extrem de important în această direcţie ar fi acordarea unor minime facilităţi fiscale pentru produsele de asigurare de viaţă, în paralel cu intensificarea în continuare a eforturilor de informare şi educare din partea întregii industrii şi a autorităţilor. (…) În primul rând, facilităţile fiscale pot stimula apetitul românilor de a economisi, un lucru care, la rândul său, duce la creşterea bunăstării naţionale. Apoi, asigurările de viaţă determină un nivel mai ridicat de securitate financiară a populaţiei şi chiar posibila reducere a cheltuielilor cu protecţia socială şi creşterea sustenabilităţii sistemului asigurărilor sociale. Nu în ultimul rând, dezvoltarea mai rapidă a pieţei de asigurări de viaţă, ca o consecinţă a introducerii facilităţilor fiscale, ar contribui la dezvoltarea economiei prin intermediul unui volum mai mare de investiţii, prin alocarea mai eficientă a capitalului, impulsionarea economisirii pe termen lung, dar şi o dezvoltare mai rapidă a pieţelor financiare’, a explicat şeful ING Asigurări de Viaţă.

Bram Boon a spus că ‘îngheţarea’ sectorului creditelor ipotecare a reprezentat ‘un factor limitativ’ pentru creşterea pieţei de asigurări de viaţă, dat fiind ca acest sector a generat constant în trecut venituri pentru industrie, băncile reprezentând în România al doilea canal ca importanţă în distribuţia asigurărilor de viaţă.

În ceea ce priveşte Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), şeful ING Asigurări de Viaţă consideră că este important sa fie adoptate ‘măsuri practice pentru eficientizarea sistemelor de supraveghere existente’ pentru ca ‘beneficiile creării autorităţii unice să se resimtă la nivelul celor trei pieţe vizate’.

‘Dincolo de modul în care va arăta structura finală a autorităţii de supraveghere, este foarte important ca întreaga sa activitate să urmărească dezvoltarea sănătoasă a fiecăreia dintre cele trei pieţe – prin asigurarea stabilităţii, predictibilităţii şi flexibilităţii – şi consolidarea încrederii populaţiei în sistemul financiar, prin siguranţă şi transparenţă. În plus, unul dintre obiectivele ASF ar trebui sa fie alinierea şi armonizarea principiilor de reglementare inter-disciplinară (pensii private, asigurări, fonduri de investiţii) în anumite domenii (investiţii, evaluare, actuariat, contabilitate, control şi audit intern, managementul riscurilor etc.)’, a explicat reprezentantul ING Asigurări de Viaţă.

În acest sens, Bram Boon a precizat faptul că ING Asigurări de Viaţă doreşte ‘un dialog şi o colaborare constructive cu autoritatea de supraveghere – indiferent de forma acesteia’.

‘Vom continua să ne implicăm, ori de câte ori vom fi solicitaţi, în iniţiativele ce duc la crearea unui cadru favorabil de desfăşurare a activităţii, a unei legislaţii clare, a unei supravegheri atente şi a unor niveluri ridicate de competiţie şi transparenţă’, a subliniat Boon.

ING, prima companie internaţională care, în 1997, a intrat pe piaţa asigurărilor de viaţă din România, oferă o gamă variată de servicii de asigurare, bancare, investiţii şi pensii în peste 40 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada Pitești-Sibiu. Deja se lucrează la sensul giratoriu pentru descărcarea traficului în drumul național
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada ...
Constructorul lotului 5 al autostrăzii Pitești Sibiu se pregătește intens pentru deschiderea a circa jumătate din autostrada Pitești-Curtea de Argeș, programată pentru luna viitoare....
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
10.575 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică examenul de intrare în Rezidenţiat, dintre care 3.993 de ...
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar ...
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața ...