Cea mai mare creştere a ratei riscului de sărăcie pentru persoanele ocupate în UE s-a înregistrat anul trecut în Spania, Croaţia, Italia, Slovenia şi Grecia. În aproximativ jumătate din statele membre UE, rata riscului de sărăcie a rămas stabilă în 2020 şi a scăzut în Estonia. Datele pentru România nu sunt disponibile.
În 2020, venitul mediu de angajare al populaţiei de vârstă activă (18-64 de ani) în UE a scăzut cu 7% comparativ cu 2019. Pierderile de venituri obţinute prin muncă au fost provocate în principal de creşterea fără precedent a numărului angajaţilor absenţi de la muncă sau care au lucrat mai puţine ore. Dar măsurile adoptate de autorităţi au ajutat la atenuarea impactului pandemiei asupra veniturilor disponibile pe gospodărie.
Aceste scheme temporare privind locurile de muncă au jucat un rol important în stabilizarea salariilor şi a veniturilor gospodăriilor, în special la cei cu venituri mai reduse. Chiar dacă aceştia au fost mai afectaţi de criza provocată de pandemie, schemele temporare i-au ajutat să compenseze pierderile de venituri.
Beneficiile au fost distribuite progresiv, fiind mai ridicate pentru cei cu venituri mai reduse.