BusinessMagazin.ro: Povestea celui mai longeviv CEO la singura companie americană de asigurări din România. Theodor Alexandrescu, cel mai longeviv CEO la singura companie americană de asigurări din Romănia, pune într-o perspectivă net optimistă rolul asigurărilor în perioada post-criză, marcată de îmbătrânirea populaţiei, de nevoia de reformă a sistemului de sănătate şi de nesiguranţa investiţiilor personale. Pledoaria lui se sprijină pe experienţa trecută cu bine a crizei AIG din 2008: fosta AIG Life, ulterior Alico, actualmente Metropolitan Life îşi păstrează poziţia de top între asigurători, iar acum aspiră să ajungă pe primul loc în piaţă până în 2016.
Capital: Sănătatea privată începe să se simtă mai bine în provincie. După ce marile proiecte din sănătatea privată au intrat în stand-by în Capitală, investitorii şi-au îndreptat atenţia spre restul țării, unde au inaugurat în ultimii doi ani unităţi de zeci de milioane de euro. Putem spune că în ultimii doi ani, dinamica investițiilor a fost mai mare în provincie decât în Capitală, chiar dacă sumele investite au fost mai mici. Am avut parte mai ales de premiere, inaugurări ale primelor spitale private dintr-un oraș sau altul, însă în continuare, aproape jumătate dintre județele României nu au niciun spital privat, semn că potențialul este încă imens.
ZF: Cum aruncă Şova cu banii: 230 kilometri de autostrăzi vor costa 5 miliarde de euro. Comarnic-Braşov (58 km), Craiova-Piteşti (121 km) şi centura de sud a Capitalei (48 km) ar trebui să fie construite în concesiune, dar costurile enorme acceptate de guvern (între 14 şi 42 mil. euro/km) ca punct de plecare în negocieri ridică semne de întrebare. La un cost mediu de 21,5 milioane de euro pe kilometru, preţul acestora se apropie de cel pentru construcţia autostrăzii Transilvania, considerat unul dintre cele mai păguboase contracte încheiate de stat după Revoluţie.
Capital: Fiscul, obligat să plătească dobânzi la fel ca și contribuabilii. Momentul de la care curge dobânda aferentă taxelor şi impozitelor de restituit de către stat este de 45 de zile de la depunerea cererii contribuabilului. Tot contribuabilul român, cu mic cu mare, este lămurit asupra faptului că suma de bani datorată Fiscului şi neachitată la timp va creşte, şi va creşte continuu până la momentul achitării integrale a acesteia. Pentru această frumoasă creştere, trebuie să mulţumim instituţiei coercitive tripartite compusă din dobânzi, penalităţi de întârziere şi majorări de întârziere.
România liberă: Concesionarul Comarnic-Braşov, desemnat în august. Negocierile sunt programate a fi finalizate în luna august, afirmă ministrul delegat pentru infrastructură şi investiţii, Dan Şova. Ofertele pentru preselecţie la dialog competitiv au fost depuse la finele lunii februarie, pe listă fiind înscrise compania China Communications Construction şi asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci – Strabag – Aktor şi Impregilo – Salini.