Conform proiectului de revizuire a Legii Radiodifuziunii, ”licenţele vor putea fi acordate exclusiv entităţilor străine al căror sediu sau reşedinţă permanentă sunt înregistrate într-un stat membru al Spaţiului Economic European”, care cuprinde cele 27 de state ale UE, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres.
În timp ce purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a spus într-un interviu acordat joi că ”există reglementări similare în multe alte state europene”, iniţiativa a fost dezaprobată de politicieni din opoziţia liberală şi de liderul micului partid ”Acord”, Jaroslaw Gowin, membru al coaliţiei de guvernare conduse de conservatorii din PiS.
Criticii iniţiativei legislative cred că ea este îndreptată contra postului TVN (foto sediul), un canal controlat de postul american Discovery şi care este cunoscut pentru reportajele sale de investigaţie, multe dintre ele realizate cu camera ascunsă şi care au fost nefavorabile guvernului conservator.
Într-unul din aceste reportaje, un parlamentar al PiS a fost surprins la un eveniment de aniversare a lui Adolf Hitler. Cu o altă ocazie, postul TVN a primit o amendă de 330.000 de euro – cea mai mare impusă în Polonia unui post TV – pentru ”promovarea de comportamente violente şi ilegale” prin difuzarea unor imagini de la proteste desfăşurate în faţa parlamentului.
Anul trecut, un membru de prim rang al partidului PiS, Antoni Macierewicz, a catalogat TVN drept o ”fabrică de minciuni”, declaraţie după care ambasadoarea de la acea vreme a SUA la Varşovia, Georgette Mosbacher, i-a transmis acestuia că ”ar trebui să-i fie ruşine” pentru cele spuse.
Formaţiunea PiS acuză de mult timp organizaţiile mass-media cu acţionariat străin prezente în Polonia că nu servesc intereselor acestei ţări şi au atitudini partizane politic, în timp ce adversarii guvernului de la Varşovia îl acuză pe acesta că încearcă să controleze mass-media şi că a transformat posturile publice de radio şi TV în organe proprii de propagandă.