Au inventat roboți care altoiesc și culeg fructe și legume, aplicații care detectează boli ale plantelor sau programează livrările. Grupul Agroland finanțează cu 50.000 de euro cinci start-up-uri tech românești pentru a-și finanța proiectele

Cinci start-up-uri create de români vor lansa începând cu luna septembrie soluții inovatoare pentru fermieri. Au inventat un robot care culege legume, un robot care altoiește fructe și legume, dar și aplicații care detectează boli ale plantelor și oferă tratamentul potrivit. Firmele sunt finanțate cu 50.000 de euro de către grupul Agroland.
Alina Stanciu - vin, 09 iul. 2021, 12:22
Au inventat roboți care altoiesc și culeg fructe și legume, aplicații care detectează boli ale plantelor sau programează livrările. Grupul Agroland finanțează cu 50.000 de euro cinci start-up-uri tech românești pentru a-și finanța proiectele

Grupul Agroland, care operează cea mai mare rețea de magazine cu produse pentru grădinărit, pet care și hobby farming din România, controlat de omul de afaceri Horia Cardoș, finanțează cu câte 10.000 de euro cinci start-up-uri tech care vor dezvolta soluții inedite pentru fermieri. Acestea au fost declarate finaliste în cadrul incubatorului de afaceri  AgTech TM, organizat de Agroland în parteneriat cu X by Ascendis, și vor dezvolta, până la sfârșitul lui septembrie 2021, o primă variantă a produselor pe care le-au gândit.

Este vorba despre  o aplicație mobilă care folosește inteligența artificială pentru a-i ajuta pe fitofarmaciști și pe fermieri să detecteze bolile plantelor și să ofere clienților tratamentul potrivit, economisind timp și bani. Creat de Planty AI, algoritmul este antrenat în prima etapă pentru culturile de cereale, roșii, pomi fructiferi și pune la dispoziția fermierului o hartă a fitofarmacilor din țară.

Un alt proiect creat de Urban Agriculture Technologies (UAT) este o soluție pentru fermierii care doresc să crească plante pe tot parcursul anului, să își reducă consumul de apă și să optimizeze spațiul folosit. UAT automatizează serele tradiționale, folosind un sistem hidroponic ce permite ca soluția nutritivă să ajungă direct la rădăcinile plantelor, consumul de apă fiind astfel redus cu 80%. De asemenea, se reduce timpul de plantare, culegere și întreținere, iar prin intermediul unei aplicații mobile, fermierul poate planifica și gestiona comenzile, iar sistemul pregătește din timp cantitățile ce trebuie livrate. De asemenea, utilizatorii UAT pot monitoriza și ajusta parametrii din sistem de la distanță.

O altă invenție, cea a TailPath, rezolvă problemele verificării produselor contrafăcute și ale siguranței alimentare de la producător la consumatorul final, prin implementarea unui sistem de trasabilitate, folosind coduri QR și tehnologie blockchain.

Hardwired a dezvoltat un sistem complet automatizat de culegere a legumelor, destinat fermelor medii și mari. Primul prototip este specializat pe culegerea tomatelor. Sistemul dezvoltat va fi capabil să identifice legumele și să le recolteze cu ajutorul brațului robotic, deplasându-se pe un traseu predefinit și într-un mediu controlat.

ADGraft este primul robot de altoit fructe și legume din România. Startup-ul își propune să ajute fermierii și centrele de răsaduri să își automatizeze producția, astfel obținând plante mai rezistente la boli și dăunători, cu un număr minim de angajați.  Primul prototip se pretează pentru altoirea unui număr mare de plante din familia curcubitaceelor și solanaceelor. Robotul funcționează semi-automat, având o eficientă de pâna la 3 ori mai mare față de altoirea manuală.

Ulterior, urmare a feed-back-ului  primit de la primii utilizatori, start-up-urile vor continua să-și dezvolte produsele, iar Agroland și Ascendis X vor sprijini cele cinci echipe pentru a obține o nouă rundă de finanțare. De asemenea, companiile care aparțin grupului Agroland pot participa la noua rundă de finanțare.

Cei 50.000 euro sunt investiți de Agroland, prin intermediul celor două companii principale din grup. Agroland Business System (indice bursier AG) oferă finanțări a câte 10.000 euro pentru Planty AI, Tailpath și Hardwired, iar Agroland Agribusiness (simbol bursier AAB) sprijină cu aceleași sume start-up-urile Urban Agriculture Technologies și ADGraft.

AgTech TM este un program Agroland dezvoltat în colaborare cu Ascendis, primul program complet de incubare din România. Programul include toate etapele de dezvoltare de la idee la o afacere prin resurse de învățare, mentorat, investiții și acces la cea mai mare bază de clienți din industria agricolă. În prima jumătate a anului 2021, incubatorul de afaceri AgTech TM by Agroland a fost partener cu  Microsoft care, în afară de know-how-ul oferit, a colaborat pentru a le oferi antreprenorilor mijloacele prin care să anticipeze tendințele de evoluție ale domeniului agtech, în următorii 10 ani.

Agroland a fost fondată în 1997, la Timișoara, de către antreprenorul Horia Cardoș. În prezent, rețeaua Agroland are peste 250 de unități, localizate în 29 de județe, și peste 2.200.000 de clienți an.  Grupul Agroland a înregistrat o cifră de afaceri de 38,4 milioane de euro, la finele lui 2020, și are peste 300 de angajați. Compania a fost listată pe Bursa de Valori București, pe 1 martie 2021, când acțiunile au fost admise la tranzacționare pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT), Sectorul Titluri de Capital, Categoria Premium, sub indicele bursier AG.

Agroland Agribusiness și-a început activitatea în 2016 ca o divizie a companiei mamă Agroland Business System, iar din 2017 funcționează independent juridic și financiar. Compania are două linii de business: vânzarea de input-uri pentru agricultura convențională și cea organică și tranzacționarea cu cereale. În 2020, Agroland Agribusiness a înregistrat o cifră de afaceri de 18,44 milioane lei (+88% față de anul precedent). Profitul net obținut a fost de 1,2 milioane lei (+231% față de anul precedent), cu o marjă netă de 6,82%, în creștere față de marja de 3,86% obținută în 2019. Compania a fost listată la Bursa de Valori București, sub indicele AAB, pe 15 iunie 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...