Acţiunile SIF Transilvania au crescut cu 2,7%, după ce miercuri au coborât cu aproape 25%

Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa în stagnare, într-o piaţă unde acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 2,7%, revenind după corecţia de aproape 25% înregistrată miercuri, în ziua din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul să încaseze dividende pentru anul trecut.
Economica.net - joi, 09 mai 2013, 08:13
Acţiunile SIF Transilvania au crescut cu 2,7%, după ce miercuri au coborât cu aproape 25%

Acţiunile SIF Transilvania au coborât miercuri cu 15,6 bani, valoare mai mică decât dividendul brut pe care societatea de investiţii financiare îl va distribui din profitul înregistrat anul trecut, de 17,5 bani/titlu.

Corecţia a fost de aşteptat având în vedere că de regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividende, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului. SIF Transilvania va distribui dividende în valoare cumulată de 191,1 milioane lei din profitul de anul trecut, suma reprezentând 90% din câştigul obţinut, de 212,2 milioane lei.

După primele 23 de minute de tranzacţionare de joi, acţiunile SIF Transilvania erau cotate la 0,487 lei, preţ cu 2,74% peste închiderea de miercuri, şi consemnau cel mai ridicat rulaj din piaţă, de 460.000 de lei.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,49%.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,18%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,31% peste nivelul zilei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. În acelaşi timp, BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Pe de altă parte, indicii BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, au stagnat la nivelurile de miercuri.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 864.000 de lei (200.000 de euro), valoare de peste două ori mai mare decât rulajul de la debutul şedinţei anterioare, de 338.000 de lei (78.000 de euro). Titlurile celor cinci SIF-uri au fost cele mai lichide din piaţă şi, totodată, au asigurat 95% din lichiditatea bursei.

Cu acţiunile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au fost efectuate transferuri de doar 8.000 de lei, iar preţul a stagnat la 0,6625 lei.

Te-ar mai putea interesa și
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea activităţilor comerciale sau transferul către furnizori externi de......
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...