Micii acţionari ai Băncii Transilvania au dat 10 mil. euro pe obligaţiunile convertibile

Acţionarii obişnuiţi (neprofesionişti) ai Băncii Transilvania au subscris puţin peste jumătate (53%) din obligaţiunile convertibile care le-au fost rezervate. Urmează etapa în care vor subscrie investitorii instituţionali, dintre care se remarcă International Finance Corporation, pentru care a şi fost rezervată o proporţie de 63% din volumul total al ofertei, de 50 de milioane de obligaţiuni.
Adrian N. Ionescu - joi, 09 mai 2013, 08:57
Micii acţionari ai Băncii Transilvania au dat 10 mil. euro pe obligaţiunile convertibile

Acţionarii Băncii Transilvania (TLV) înregistraţi la data de 21 mai 2012  au cumpărat peste 17,4 milioane de obligaţiuni convertibile ale băncii, în valoare de aproape 10,5 milioane de euro, dintr-un volumul total care li s-a rezervat, de 32,5 milioane de titluri, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Banca Transilvania (TLV) a lansat în 9 aprilie o emisiune de 50 de milioane de obligaţiuni de câte 0,6 euro/titlu, convertibile în acţiuni, la scadenţa de şapte ani, pentru care va plăti o dobândă de 6,25% peste media EURIBOR la 6 luni, în prezent de 0,303%.

Banca şi-a propus să atragă 30 de milioane de euro prin emisiune.

Până ieri oferta a fost deschisă micilor acţionari, iar de azi şi până în 21 mai este deschisă acţionarilor „calificaţi”, celor profesionali. Unul dintre aceştia, International Finance Corporation (IFC) este investitorul principal căruia i-a fost adresată oferta.

IFC poate subscrie peste 31,5 milioane de obligaţiuni, iar ceilalţi investitori calificaţi – puţin sub un milion. IFC este divizia de investiţii a Grupului Băncii Mondiale.

„Perioada opţiunii de conversie va începe la 15 luni după emisiunea de obligaţiuni şi va expira la data care survine mai târziu dintre (a) data de scadenţă a obligaţiunii; şi (b) data finală de rambursare a obligaţiunii.

Preţul de conversie va fi determinat ca şi preţul mediu ponderat cu volumul tranzacţiilor pentru 90 zile de tranzacţionare anterioare datei de conversie, luând în considerare operaţiunile Bursei de Valori Bucureşti pe piata regulată, ajustate pentru orice operaţiune de fracţionare a acţiunilor”, se arată în condiţiile generale aprobate în octombrie de acţionari.

Cei mai mari acţionari ai băncii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri şi Bank of Cyprus, cu 9,9%. Printre acţionarii semnificativi se regăseşte SIF Moldova (5%), preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă, şi International Finance Corporation (IFC).

Oferta din prezent este a doua emisiune de obligaţiuni convertibile derulată de Banca Transilvania, după cea din 2005, în valoare de 25 milioane de dolari. Atunci, IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a subscris titluri  de 20 milioane de dolari şi, în urma conversiei lor, a preluat în 2009 un pachet de 3,5% acţiuni TLV.

Acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 0,39% în prima oră a şedinţei bursiere de joi, la 1,285 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a băncii este de 2,445 miliarde lei (564,7 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Anunț de ultimă oră pentru toți clienții Hidroelectrica. VIDEO cu directorul companiei
Anunț de ultimă oră pentru toți clienții Hidroelectrica. VIDEO cu directorul companiei
Hidroelectrica a anunțat, printr-o postare pe pagina sa de facebook că este în sfârșit disponibilă plata facturilor online pe site și în aplicația mobilă....
Simona Bucura-Oprescu:  Îi asigur pe toţi primarii că vor avea permanent în MMSS şi în mine personal un sprijin puternic pentru dezvoltarea de servicii sociale
Simona Bucura-Oprescu: Îi asigur pe toţi primarii că vor avea permanent în MMSS şi în mine personal un sprijin puternic ...
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, îi asigură pe primari că vor avea permanent în instituţia pe care o conduce ...
Ciolacu: Antreprenorii români sunt adevăratele modele de creştere pe care trebuie să le urmeze economia noastră
Ciolacu: Antreprenorii români sunt adevăratele modele de creştere pe care trebuie să le urmeze economia noastră
Antreprenorii români sunt ''adevăratele modele de creştere'' pe care trebuie să le urmeze economia noastră, a declarat ...
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna noiembrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de ...