‘La 6 ani de la intrarea oficială a României în Uniunea Europeană, românii rămân optimişti cu privire la viitorul Uniunii Europene şi cred că ţara noastră este pregătită să intre în Spaţiul Schengen. (…) Trei sferturi (74%) dintre români apreciază drept un lucru bun faptul că România este membră a Uniunii Europene (creştere de 4% faţă de august 2012) şi 65% dintre respondenţi – în creştere cu 5% faţă de anul 2012 – cred că România beneficiază de faptul că este membră a UE’, se arată în concluziile studiului IRES, date publicităţii joi.
Conform cercetării sociologice, jumătate dintre cei chestionaţi au o imagine pozitivă şi destul de pozitivă faţă de UE, unul din 4 români (26%) are o imagine negativă şi destul de negativă, iar o cincime (21%) au o imagine neutră. De asemenea, peste 60% dintre români sunt foarte şi mai degrabă optimişti cu privire la viitorul Uniunii Europene, dar o treime dintre ei sunt foarte şi mai degrabă pesimişti în această privinţă.
‘96% dintre respondenţi au auzit de Spaţiul Schengen, iar 86% dintre aceştia sunt de părere că intrarea României în spaţiul Schengen ar fi un lucru bun. 53% dintre respondenţi apreciază că România este pregătită să intre în Schengen. (…) Românii asociază, cel mai frecvent, Uniunea Europeană cu: libertatea de a călători, studia şi lucra oriunde în UE (91%), cu pacea (86%), diversitatea culturală (79%), democraţia (74%), cu Euro (66%), cu birocraţia (64%), şomajul (62%), protecţia socială (60%), risipa de bani (58%), prosperitatea economică (56%), cu un cuvânt mai greu de spus în lume (55%), cu control insuficient la frontierele exterioare (55%), mai multe infracţiuni (53%), pierderea identităţii noastre culturale (47%)’, se mai arată în concluziile studiului.
În opinia a 52% dintre participanţii la studiu, România ar fi fost mai bine protejată în faţa actualei crize financiare şi economice dacă am fi adoptat moneda euro, 44% însă sunt în dezacord cu această ipoteză.
Studiul IRES a fost realizat în 8 mai, pe un eşantion multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional de 1.324 de persoane de peste 18 ani, cu o marjă de eroare de 2,8%.