Analizele de prevenţie, decontate pentru asiguraţii care au peste 40 de ani, pot fi făcute de laboratoarele în contract cu Casa şi după ce şi-au epuizat fondurile

Din iulie, laboratoarele aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate nu pot refuza să facă analizele din pachetul de prevenţie pentru asiguraţii care au peste 40 de ani, pe motiv că li s-au epuizat fondurile. Dacă fondurile laboratorului, alocate de Casa de Asigurări de Sănătate, s-au epuizat când asiguratul solicită acordarea analizelor de prevenţie recomandate de medicul său de familie, acesta va beneficia de aceste investigații, urmând ca furnizorul (laboratorul) să primească ulterior contravaloarea lor, peste valoarea de contract, prin încheierea unui act adițional, în baza documentelor care justifică acordarea investigațiilor recomandate de medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate a asiguratului asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani, în acord cu prevederile articolului 2 alineatul (4) din Anexa 18 la Ordinul comun al ministrului sănătății și președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1068/627/2021, studiat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - mar, 13 iul. 2021, 12:17
Analizele de prevenţie, decontate pentru asiguraţii care au peste 40 de ani, pot fi făcute de laboratoarele în contract cu Casa şi după ce şi-au epuizat fondurile

„Niciun furnizor de servicii paraclinice nu poate refuza acordarea investigațiilor recomandate de medicul de familie în cadrul consultației de prevenție pentru asiguratul din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, pe motiv că s-au epuizat fondurile. Îi încurajez pe toți cei care întâmpină astfel de probleme să sesizeze Casele de Asigurări de Sănătate pentru remedierea unor astfel de situații”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Începând cu luna iulie 2021, investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție, acordate pentru toate categoriile de vârstă, se decontează din fondul alocat de Casele de Asigurări de Sănătate pentru investigații paraclinice, prin intermediul contractelor încheiate cu furnizorii de servicii paraclinice, în limita valorilor de contract.
Excepție fac investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție pentru asigurații din lista proprie, cu vârsta de peste 40 de ani, care pot fi acordate de furnizorii de servicii paraclinice și peste valoarea de contract, în limita fondurilor alocate asistenței medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialități paraclinice, spune CNAS într-un comunicat remis Economica.net.

Mai precis, dacă fondurile alocate de Casa de Asigurări de Sănătate laboratorului s-au epuizat când asiguratul solicită acordarea analizelor din pachetul de prevenţie, recomandate de medicul său de familie, acesta va beneficia de investigații, urmând ca furnizorul (laboratorul) să primească ulterior contravaloarea lor, peste valoarea de contract, prin încheierea unui act adițional, în baza documentelor care justifică acordarea investigațiilor recomandate de medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate a asiguratului asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani, în acord cu prevederile articolului 2 alineatul (4) din Anexa 18 la Ordinul ministrului sănătății și președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1068/627/2021, arată actul normativ studiat de Economica.net.

Citeşte şi:
Noi servicii medicale decontate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, de la 1 iulie: spirometria, consultaţii preventive pentru pacienţii care au peste 40 de ani, recuperare post Covid-19

Economica.net vă spune, în continuare, ce prevede articolul 2, alineatul (4) din Anexa 18 la Ordinul comun MS şi CNAS nr. 1068/627/2021:

ART 2 (4) Anexa 18: „Lunar, Casele de Asigurări de Sănătate decontează furnizorilor de servicii medicale paraclinice serviciile furnizate cu obligaţia încadrării în limita valorii lunare de contract stabilită pe tipuri, respectiv analize medicale de laborator, anatomie patologică, investigaţii de radiologie – imagistică medicală şi medicină nucleară.
Pentru analizele medicale de laborator, recomandate de medicii de familie persoanelor asimptomatice cu vârsta > 40 ani, în cadrul consultațiilor preventive din pachetul de bază, sumele contractate cu Casele de Asigurări de Sănătate se pot suplimenta prin acte adiţionale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, în limita fondurilor alocate asistenței medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialități paraclinice. Pentru investigațiile paraclinice menționate, furnizorii vor transmite lunar Casei de Asigurări de Sănătate, odată cu raportarea activității în vederea decontării, un centralizator al cărui model este prevăzut prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
În situaţia în care la unii furnizori de servicii medicale paraclinice se înregistrează la sfârşitul unei luni sume neconsumate faţă de suma lunară prevăzută în contract/act adiţional, Casele de Asigurări de Sănătate vor diminua printr-un act adiţional la contract/act adiţional valoarea lunară contractată iniţial pe tipuri de investigaţii, aferentă lunii respective, cu sumele neconsumate. Sumele rezultate din economii vor fi contractate printr-un act adiţional cu furnizorii de servicii medicale paraclinice care în aceeaşi lună şi-au epuizat valoarea de contract. Sumele rezultate din economii nu pot fi contractate cu medicii de familie/medicii de specialitate din specialităţile clinice din ambulatoriu care au încheiate acte adiţionale pentru furnizare de servicii medicale paraclinice dacă suma contractată de aceştia este la maximum posibil potrivit programului de lucru stabilit pentru furnizarea acestor servicii. Suma din actul adiţional se utilizează pentru decontarea serviciilor medicale paraclinice acordate asiguraţilor de la data încheierii actului adiţional şi se repartizează proporţional, în funcţie de consumul mediu lunar stabilit pentru fiecare furnizor de la data încheierii contractului pentru anul în curs până la sfârşitul lunii pentru care se face regularizarea, suplimentând valoarea de contract.
Prin consum mediu lunar se înţelege contravaloarea serviciilor medicale paraclinice – pe tipuri de investigaţii paraclinice, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Dacă valoarea lunară de contract pentru servicii medicale paraclinice – analize de laborator, rămasă neconsumată, este mai mică de 97 lei, se consideră că a fost epuizată valoarea de contract.
Dacă valoarea lunară de contract pentru servicii de anatomie patologică, rămasă neconsumată, este mai mică decât cel mai mic tarif aferent serviciilor de anatomie patologică contractate, se consideră că a fost epuizată valoarea de contract.
Dacă valoarea lunară de contract pentru servicii medicale paraclinice de radiologie, imagistică medicală şi medicină nucleară, rămasă neconsumată, este mai mică decât cel mai mic tarif aferent serviciilor de radiologie – imagistică medicală și medicină nucleară contractate, se consideră că a fost epuizată valoarea de contract.
Prin excepţie, pentru trimestrul IV 2021, în situaţia în care la unii furnizori de servicii medicale paraclinice se înregistrează la sfârşitul unei luni sume neconsumate, faţă de suma lunară prevăzută în contract, Casele de Asigurări de Sănătate vor diminua, printr-un act adiţional la contract, valoarea lunară contractată iniţial, aferentă lunii respective, cu sumele neconsumate. Sumele rezultate din economii vor fi contractate printr-un act adiţional la furnizorii de servicii medicale paraclinice care în luna respectivă şi-au epuizat valoarea de contract. Suma din actul adiţional se utilizează pentru decontarea serviciilor medicale paraclinice acordate asiguraţilor de la data încheierii actului adiţional şi se repartizează avându-se în vedere criteriile de selecţie şi contractare prevăzute în prezentele norme”.

Biletele de trimitere pentru analizele din pachetul de prevenţie: formularele valabile şi cum se completează

Până la tipărirea formularului de bilet de trimitere pentru investigații paraclinice în noul format, care va fi implementat până la 30 septembrie 2021, în cadrul consultațiilor de prevenție acordate pentru orice categorie de vârstă medicul de familie va completa forma actuală a biletului de trimitere pentru investigații, astfel:

În căsuța „PREV”, medicul de familie va scrie:

cifra 1 – pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani inclusiv;
cifra 2 – pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani inclusiv;
cifra 3 – pentru copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 17 ani inclusiv;
cifra 4 – pentru persoanele asimptomatice cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani;
cifra 5 – pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de 40 de ani și peste.

Aceste prevederi sunt reglementate prin Ordinul comun MS şi CNAS nr. 1155/671/2021, studiat de Economica.net. Ordinul 1155/671 din 2021 e în vigoare din 9 iulie, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial. 

În titlul biletului de trimitere, medicul de familie va tăia cu o linie sintagma: „a căror contravaloare se suportă de către furnizorii de servicii medicale paraclinice – analize medicale de laborator aflați în relație contractuală cu Casele de Asigurări de Sănătate”, în acord cu articolul II, alineatul (2) din Ordinul comun MS şi CNAS nr. 1155/671/2021, consultat de Economica.net.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...