Ultima şansă de a lua dividendele mari ale vedetelor Bursei

Azi este ultima zi în care mai este posibilă achiziţia de acţiuni care dau dreptul la dividende în valoare de peste 758 de milioane de lei, promise de câteva dintre vedetele Bursei din Bucureşti. Dividendele acestora se mai pot „cumpăra" la randamente atractive.
Adrian N. Ionescu - joi, 09 mai 2013, 21:20
Ultima şansă de a lua dividendele mari ale vedetelor Bursei

Azi este data cu dividend, sau ultima zi în care se mai pot cumpăra acţiunile Fondului Proprietatea (FP), ale SIF Muntenia (SIF4),  SIF Oltenia (SIF5), ale Bursei de Valori Bucureşti SA (BVB) înseşi.

Alte trei cunoscute companii de pe piaţa administrată de BVB se mai pot cumpăra cu dividend cu tot doar azi, astfel încât, după perioada de decontare şi transfer de proprietate de trei zile lucrătoare, investitorul să figureze printre acţionari la data de înregistrare care dă dreptul la dividende (15 mai).

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) se pot cumpăra azi la un randament de circa 6% (dacă preţul nu se va schimba prea mult faţă de ieri).

Randamentul dividendului FP (raportul dintre valoarea dividendului şi preţul acţiunii) este superior dobânzii la depozitele bancare. FP  va da dividende de peste 538 de milioane de lei, sau de 0,04089 lei / acţiune, potrivit statisticilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Ieri FP se vindea cu 0,662 lei/acţiune.

Un randament al dividendului foarte mare, de peste 18%, oferă acţiunea SIF Muntenia (SIF4). Preţul SIF4 deja a crescut ieri cu 1,37%, până la 0,74 lei / acţiune. Dividendul brut al SIF4 este de 0,134 lei/acţiune.

SIF Oltenia (SIF5) are încă un randament al dividendului mare, de 9,6%. Acţiunile operatorului de piaţă BVB, ca şi cele ale producătorului de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD) au, de asemeni, randamente de 6%. Diferenţa este că, în vreme ce acţiunile bursei sunt lichide, relativ uşor de găsit şi de vândut, cele ale Zentiva sunt mult mai puţin lichide.

Acţiuni puţin lichide, dar care au un randament mult mai mare, de 10%, sunt cele ale producătoarei de echipamente de infrastructură feroviară Voestalpine VAE APCAROM (APC).

Acţiunile producătorului de bere sucevean Bermas (BRM) şi ale celui de maşini agricole Mecanica Ceahlău (MECF) sunt de asemeni puţin lichide. Randmanetul BRM este de 5,8%, iar cel al MECF de 4,3%, sub dobânda bancară.

De altfel Mecanica Ceahlău nici nu a fost sub presiunea acţionarilor de a da dividende mari. Va distribui dividende de doar 19% din profit, în vreme ce Fondul Proprietatea şi BVB îşi dau aproape tot profitul în dividende (95%, respectiv 96%). SIF-urile şi Bermas, care este controlată de directori şi salariaţi nu sunt departe, cu rate de distribuţie de 83 – 85%.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...