BERD va da vineri publicităţii noile sale estimări economice pentru regiunea în care activează. În luna ianuarie a acestui an, BERD estima că Europa de Est va înregistra o creştere de 3%.
Preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, declara luna trecută că la reuniunea anuală de la Istanbul va încerca să-i convingă pe acţionarii băncii ca o parte mai mare din cele 30,5 miliarde de euro pe care trebuie să le investească până în 2015 ar trebui să meargă spre proiecte de construcţii şi finanţarea IMM-urilor, pentru a alimenta creşterea economică. De asemenea, Chakrabarti a cerut statelor care beneficiază de fonduri de la BERD să-şi reformeze economiile pentru a permite o creştere mai rapidă.
‘În această perioadă de creştere economică slabă este deosebit de important pentru regiune să abordeze problema reformelor structurale. BERD va sprijini regiunea în acest domeniu’, a declarat Suma Chakrabarti.
Europa emergentă, care înaintea crizei înregistra o creştere de peste 5% pe an ca urmare a fluxurilor externe de capital şi a accesului rapid la credit, suferă în prezent din cauza legăturilor comerciale şi bancare cu zona euro. Criza datoriilor din zona euro şi eforturile băncilor occidentale de a-şi curăţa bilanţurile au afectat modelul de creştere al fostelor state comuniste care a fost alimentat de exporturi şi investiţii străine.
Potrivit unui raport publicat luna trecută de Fondul Monetar Internaţional, între 2003 şi 2008 fondurile oferite în regiunea Europei emergente au crescut de cinci ori până la 1.000 de miliarde de dolari, însă după colapsul Lehman Brothers aceste fonduri s-au redus cu o treime.
Pentru a ajuta companiile care nu au acces la credit, BERD a decis să-şi concentreze resursele pe companii mai degrabă decât să sprijine băncile, a precizat Chakrabarti. Anul trecut BERD a investit 8,9 miliarde de euro în cele 30 de ţări în care activează, finanţând un număr record de 388 de proiecte. Banca a anunţat că va investi până la 8,5 miliarde de euro pe an până în 2015, în timp ce investiţiile sale în ţările din sudul şi estul Mediteranei ar urma să ajung la 2,5 miliarde de euro pe an.
BERD, deţinută de 63 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei.