Ponta: Guvernul caută investitor pentru un proiect de miliarde de euro la Tarniţa; există discuţii

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Executivul caută un investitor pentru construcţia hidrocentralei de la Tarniţa - Lăpuşteşti, un proiect de peste un miliard de euro de care ar fi interesată o companie chineză.
Economica.net - vin, 10 mai 2013, 14:20
Ponta: Guvernul caută investitor pentru un proiect de miliarde de euro la Tarniţa; există discuţii

„Este vorba de o investiţie de miliarde de euro, pentru care căutăm un investitor. Există discuţii avansate în acest sens. De curând, în România, au fost reprezentanţii unei mari companii chineze. Pe cât de important este acest proiect, pe atât de dificil este ca realizarea sa să fie susţinută doar de Guvern. Este nevoie de un investitor. Odată cu acesta vin şi locurile de muncă. Nu voi da termene, pentru că nu vreau să fiu nerealist. Dar, ca şi celelalte proiecte despre care aţi vorbit, şi acesta este o prioritate. Energia rămâne o şansă pentru România şi sunt convins că vom şti să o valorificăm”, a afirmat Victor Ponta pentru DC News.

De altfel, reprezentanţi ai China Gezhouba Group Corporation (CGGC) au efectuat recent o vizită în judeţul Cluj şi au purtat discuţii cu autorităţile locale în privinţa proiectului construcţiei hidrocentralei de la Tarniţa – Lăpuşteşti, autostrăzii Transilvania şi al construcţiei Spitalului Regional de Urgenţă.

Investiţia la hidrocentrala de la Tarniţa – Lăpuşteşti este evaluată la aproximativ 1,3 miliarde de euro. Hidrocentrala a fost proiectată pentru o capacitate instalată de 1.000 MW. Lacul de acumulare va avea un volum de 10 milioane de metri cubi şi o suprafaţă de 40 de hectare. Centrala ar urma să fie echipată cu patru grupuri turbină-pompă.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, în luna ianuarie, la Cluj-Napoca, că „hidrocentrala de la Tarniţa – Lăpuşteşti este necesară pentru echilibrarea sistemului energetic”.

„Investiţia de la Tarniţa – Lăpuşteşti este una foarte importantă. Este nevoie de această investiţie şi căutăm investitori, pentru că suma necesară, de 1,2 – 1,4 miliarde de euro, nu este o sumă mică, iar statul român nu îşi poate permite o astfel de investiţie. Trebuie să găsim o soluţie de parteneriat public-privat sau o firmă care poate să investească această sumă. Cu certitudine căutăm o astfel de firmă pentru că această hidrocentrală este necesară pentru echilibrarea sistemului energetic”, a afirmat, în luna ianuarie, la Cluj-Napoca, oficialul guvernamental.

China Gezhouba Group Corporation este una dintre principalele companii chineze de investiţii în infrastructura de transport, energie şi turism. CGGC a fost principalul contractor al hidrocentralei „Trei defilee”, cea mai mare din lume, de pe fluviul Yangtze, şi a realizat sau a participat, în Republica Populară Chineză, la construcţia a peste 100 de hidrocentrale, precum şi la peste 300 de lucrări din domeniul infrastructurii – autostrăzi, poduri, diguri, căi ferate, locuinţe.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...