Dintre principalii factori, pandemia de COVID-19 este cel mai important. Rundele de VC au fost reduse din cauza măsurilor de blocare luate de Guverne. De asemenea, firmele de capital de risc s-au abținut de la încheierea de tranzacții din cauza incertitudinii mediului macroeconomic. În plus, unele startup-uri de AI cu cazuri de afaceri mature au rămas strategic în afara rundelor de finanțare în 2020, pentru a reveni în 2021.
În același timp, disputa comercială dintre Statele Unite și China a răcit entuziasmul investitorilor. Investitorii americani au ales să nu investească în startup-uri chineze de inteligenţă artificială. În același timp, multe startup-uri chineze de AI s-au confruntat cu provocări în încercarea de a-și extinde prezența în Statele Unite.
„Nu este surprinzător faptul că Statele Unite au dominat lista primelor 20 de startup-uri de AI, cu 13 startup-uri, precum Affirm, Aurora, DataRobot, Nuro, Pony.ai și TuSimple. Toate aceste startup-uri au introdus funcții AI de ultimă generație într-o gamă variată de industrii, de la finanțe la automobile, logistică, sănătate, chipseturi AI și administrarea afacerilor”, explică Lian Jye Su, analist principal la ABI Research.
Cu toate acestea, atât Coronavirusul, cât și geopolitica au prezentat o nouă complexitate pentru economia globală, creând astfel noi oportunități pentru adoptarea inteligenței artificiale.
Întrucât majoritatea angajaților au fost plasați sub izolare COVID-19, startup-urile de AI au oferit instrumente de automatizare și de augmentare pentru munca și colaborarea la distanță, implementarea unor protocoale de distanțare sigură și de monitorizare a stării de sănătate, precum și prevenirea amenințărilor la adresa securității cibernetice.
Confruntându-se cu perturbarea lanțului de aprovizionare, marile economii din întreaga lume au pledat pentru ca întreprinderile naționale să își diversifice strategia privind lanțul de aprovizionare, reinvestind în același timp în capacitățile de producție naționale. Acestea au determinat o nouă concentrare asupra startup-urilor industriale de inteligență artificială care oferă instrumente de digitalizare și analiză, cum ar fi Augury, COSMOPlat, FogHorn și SmartMore.
La baza tuturor acestor dezvoltări AI se află industria tot mai diversificată de chipseturi AI, software și servicii la cheie. Edge Impulse oferă servicii de subscripţii ca serviciu (SaaS) și servicii la cheie pentru dezvoltarea Tiny Machine Learning (TinyML). Mai mult de 10 furnizori de chipseturi AI au primit finanțare VC în 2020, fiecare concentrându-se pe o nișă. De exemplu, Hailo, cu sediul în Israel, se concentrează în special pe aplicațiile industriale, Syntiant și AIStorm pe învățarea automată cu putere ultra redusă, iar Horizon Robotics și ECARX pe vehiculele autonome.
„Anul 2020 va fi văzut ca un ușor obstacol pentru o creștere altfel constantă a investițiilor în AI. Cererea pentru AI se extinde constant în noi frontiere. Ca atare, este de așteptat ca finanțarea VC pentru AI să se bucure pe deplin de o revenire puternică în 2021. Până în iunie 2021, valoarea totală a investițiilor pentru startup-urile din domeniul AI se va ridica la aproximativ 14,5 miliarde de dolari, apropiindu-se deja de suma din 2020 și este foarte probabil să depășească cifra din 2019”, conchide Su.