Sergiu Manea, BCR: Am exporta de două ori mai mult dacă am avea productivitatea Poloniei

Sergiu Manea, vicepreşedinte executiv al BCR, spune că lipsa economisirii interne este cauzată de productivitatea redusă a României, în condiţiile în care nu reuşim să creem suficient. O productivitate la nivelul Poloniei, fostă ţară comunistă, ar duce la dublarea exporturilor României.
Mihai Banita - lun, 13 mai 2013, 14:04
Sergiu Manea, BCR: Am exporta de două ori mai mult dacă am avea productivitatea Poloniei

„Lucrul cel mai îngrijorător este scăderea PIB potenţial. Suntem la (o creştere de) 1,3% în prezent. Creşteri de 0,5-1,5% nu asigură închiderea decalajului, prin prisma productivităţii”, a declarat Sergiu Manea, în cadrul unei conferinţe organizate la BNR.

Productivitatea redusă are impact direct asupra economisirii interne, cu impact, de asemenea, asupra contului curent.

„Nu reuşim să economisim pentru că nu creem suficient. Deficitele de cont curent acumulate, pe care trebuie să le şi plătim, s-au dus mai mult spre consum decât spre investiţii. Venim din capcana convergenţei nominale, sper să mergem spre cercul virtuos al convergenţei reale”, adaugă Manea.

Vicepreşedintele BCR spune că studiile empirice arată că România ar exporta de două ori mai mult dacă am avea productivitatea Poloniei, iar că în acest moment avem exporturi foarte reduse pe cap de locuitor, iar exporurile nete (diferenţa între valoarea totală a exporturilor şi cea a importurilor) au impact negativ asupra produsului intern brut.

„N-am găsit substituenţi ai acestei economisiri interne. În materie de investiţii şi investiţii străine directe cu impact direct asupra productivităţii ne aflăm departe de media europeană şi de campionii regionali. Efectul? Un export scăzut per capita şi un impact negativ a exporturilor nete în PIB. Decalajul de investiţii şi productivitate afectează capacitatea de export a României. Cota de export ţine foarte puţin de valoarea adăugată. În condiţiile în care am beneficia de o compentenţă prin calitate asemănătoare cu cele ale Poloniei, expoturile noastre ar fi duble”, a adăugat Manea.

Acesta mai spune că forţa de muncă ieftină nu este neapărat un avantaj, din moment ce produsele şi serviciile rezultate au şi o valoarea adăugată redusă.

„Costul forţei de muncă este una din marotele ultimilor 15 ani, o capcană. În produsele cu valoare adăugată mare, IT&C, de exemplu, există deficit în piaţa de muncă. Avem companii care lasă contractele în default şi se mută pe pieţele din Orientul mijlociu, Africa de Sud sau Europa de Vest. Costul redus al forţei de muncă nu este un avantaj absolut. A fost un avantaj. Teoretic, dacă găsim resursele de investiţii necesare, vom putea rezolva această problemă. Cum? Ne mutăm mai sus pe food-chain (lanţul trofic, n. red.)”, adaugă vicepreşedintele BCR.

În opinia sa, „suntem profund subcapitalizaţi şi avem nevoie nevoie de factori de multiplicare „, iar fondurile europene pot fi acest factor de multiplicare, care să ne ajute nu numai pe termen scurt, ci şi mai încolo.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...