Iulia Motoc ar putea fi judecătorul României la CEDO

Iulia Motoc, actual judecător la Curtea Constituţională, este favorită pentru a ocupa funcţia de judecător la CEDO din partea României, au declarat pentru gândul surse din USL, Motoc refuzând să comenteze informaţia.
Economica.net - lun, 13 mai 2013, 16:30
Iulia Motoc ar putea fi judecătorul României la CEDO

În urmă cu o săptămână, Curtea Constituţională a decis că Guvernul va face nominalizările la CEDO. Premierul Ponta a declarat atunci că vor fi propuse trei nume, dintre care unul trebuie să fie o femeie.

Surse din USL au confirmat pentru gândul că actualul judecător Iulia Motoc ar putea fi înlocuitoarea lui Corneliu Bîrsan pentru funcţia de jJudecător CEDO din partea României. Surse din PNL susţin că „transferarea” Iuliei Motoc la CEDO este o „variantă” fezabilă. De celaltă parte, surse politice din PSD dau ca sigură nominalizarea Iuliei Motoc la CEDO.

Întrebat de gândul în legătură cu acestă variantă, premierul Victor Ponta a declarat: „Se va crea o comisie la nivelul Ministerul Justiţiei condusă cel mai probabil de ministrul Robert Cazanciuc. Acestă comisie va stabili criteriile pentru alegerea judecătorului CEDO. Pe acea listă se poate înscrie cine doreşte”.

Contactată de gândul, judecătoarea CCR Iulia Motoc a precizat că nu doreşte să comenteze. „Nu doresc să fac nici un comentariu. Curtea încă nici nu a publicat motivarea. Nu am să comentez până nu publicăm motivarea”, ne-a precizat Iulia Motoc.

Motivarea despre care vorbeşte Iulia Motoc se referă exact la decizia dată de CCR în privinţa diferendului dintre Guvern şi CSM privind numirea judecătorului la CEDO. Premierul Victor Ponta şi preşedinta CSM, Oana Hăineală au sesizat CCR în legătură cu procedura de numire a judecătorului CEDO.

La sfârşitul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanţă care reglementează, prin modificarea unei alte ordonanţe, procedura de selectare a judecătorului care va lucra din partea României la CEDO, candidaţii urmând să fie stabiliţi până spre sfârşitul lunii iulie.

La 16 decembrie 2013, încetează mandatul actualului judecător din partea României, iar Secretariatul General al Consiliului Europei a solicitat României să prezinte candidaţii până la 26 iulie 2013. Reprezentantul României la CEDO a fost profesorul Corneliu Bîrsan care însă după apariţia dosarului de corupţie în care este implicată soţia sa, judecătoarea Gabriela Bîrsan, s-a autosuspendat din funcţie.

Plecarea Iuliei Motoc de la Curtea Constituţională ar duce la situaţia în care patru judecători vor fi apropiaţi de USL, iar patru vor juca în tabăra preşedintelui, astfel că votul judecătorului Valentin Zoltan Puskas de la UDMR ar deveni crucial pentru luarea deciziilor.

După ce Daniel Morar a fost numit de preşedinte la CC, raportul de forţe s-a înclinat în defavoarea USL. Numărul judecătorilor numiţi de preşedintele Traian Băsescu sau de Parlament pe filiera PDL a ajuns la cinci din nouă. Dacă Iulia Motoc va fi propulsată la CEDO, balanţa de putere din CC se schimbă din nou, de această dată în favoarea USL, pentru că locul ocupat de Motoc la CC revine Senatului, unde liberalii vor revendica această numire, scrie gândul.

Anul acesta, la CC vor fi instalaţi trei noi judecători: Daniel Morar propus de Traian Băsescu, Mona Pivniceru cu sprijinul PNL şi Valer Dorneanu propus de PSD. Odată cu numirea lui Morar la CSM, USL a pierdut un loc, cel al lui Acsinte Gaspar, desemnat la Curtea Constituţională de Ion Iliescu în 2004.

Balanţa de putere după cele trei noi numiri va arăta astfel: Augustin Zegrean, Daniel Morar, Stefan Minea, Iulia Motoc şi Petre Lăzăroiu numiţi de Băsescu sau pe filieră PDL; Mona Pivniceru, Valer Dorneanu, Tudorel Toader şi Valentin Zoltan Puskas (care rămâne judecătorul de negociere).

Dacă Iulia Motoc va pleca, atunci patru judecători vor fi apropiaţi de Băsescu, patru apropiaţi de USL şi Valentin Zoltan Puskas de la UDMR.

În plus, perspectiva este una bună pentru Crin Antonescu, preşedintele PNL urmând să aibă trei aliaţi în CC: Mona Pivniceru, Tudorel Toader, numit de PNL în 2007 şi viitorul judecător CC care ar uma să fie propus tot de PNL, scrie gândul.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este „quishing” și de ce reprezintă o amenințare la adresa deținătorilor de mașini electrice
Ce este „quishing” și de ce reprezintă o amenințare la adresa deținătorilor de mașini electrice
Atacurile de tip „quishing” sunt noua ameninţare digitală care vizează deţinătorii de maşini electrice. pentru a fura detaliile de plată ale şoferilor, avertizează experţii în......
Bursa de la București și-a majorat capitalizarea cu 4,98 mld. lei în această săptămână
Bursa de la București și-a majorat capitalizarea cu 4,98 mld. lei în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 4,98 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, iar ...
ANM: Noiembrie începe cu temperaturi mai scăzute decât de obicei. După 11 noiembrie temperaturile revin la normalul perioadei
ANM: Noiembrie începe cu temperaturi mai scăzute decât de obicei. După 11 noiembrie temperaturile revin la normalul perioadei
Estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze ...
Poliția de frontieră: 127 de fapte ilegale în 24 de ore. Amenzi în valoare de 21.040 lei și bunuri de peste 353.472 lei confiscate
Poliția de frontieră: 127 de fapte ilegale în 24 de ore. Amenzi în valoare de 21.040 lei și bunuri de peste 353.472 ...
Polița de frontieră a anunțat că în data de 02.11.2024, poliţiştii de frontieră de la nivelul întregii ţări au ...