„În acest an sperăm să primim 50 de milioane de turişti străini, faţă de 35 de milioane anul trecut, şi 90 de milioane în 2019. Sezonul estival ne dă motive de speranţă”, a subliniat Jean-Baptiste Lemoyne într-un interviu pentru publicaţia Journal du dimanche. „Pentru asta dispunem de o clientelă europeană de proximitate: germani, olandezi, belgieni…În schimb, la fel ca şi anul trecut, britanicii vin din ce în ce mai puţini, pentru că Guvernul lor a introdus o carantină strictă la întoarcerea lor în ţară”, a precizat Jean-Baptiste Lemoyne, secretarul de stat responsabil cu Turismul, citat de AFP.
Pe de altă parte, clientela internaţională mai îndepărtată, care este crucială în special pentru zona Parisului, riscă să fie în continuare absentă. „Câţiva americani au început să revină din luna iunie, dar nu vom revedea turiştii asiatici înainte de 2022. Iar Parisul suferă în continuare de pe urma lipsei de turismului de afaceri”, a adăugat secretarul de stat.
O veste bună o constituie totuşi faptul că „numărul evenimentelor de afaceri prevăzute pentru perioada septembrie-decembrie 2021 este similar cu cel din aceiaşi perioadă din 2019. Cu rezerva că profesioniştii din sectorul evenimentelor se aşteaptă la o scădere de 50% a suprafeţei standurilor închiriate”, a continuat Jean-Baptiste Lemoyne.
În plus numeroşi francezi vor alege şi ei să îşi petreacă vacanţele în Franţa.
„În 2020, 94% dintre francezii care au plecat în vacanţă au ales să facă acest lucru în Franţa. În acest an, ponderea este deja la 80%. Şi odată cu apariţia celui de al patrulea val al pandemiei în toate colţurile lumii, mulţi au ales în sfârşit să îşi redescopere propria ţară. Fără îndoială vom ajunge undeva la 85%”, a indicat secretarul de stat.
Francezii expatriaţi care vor dori să revină pe teritoriul naţional vor putea merge să depună, începând de săptămâna următoare, cererea pentru obţinerea certificatului sanitar, a explicat Jean-Baptiste Lemoyne. Practic, va fi suficient să trimită o dovadă a vaccinării, cu un act de identitate şi dovada rezidenţei în străinătate pentru a obţine un cod QR. Secretarul de stat a subliniat însă că eliberarea certificatului sanitar nu este sinonimă cu o ridicare generalizată a restricţiilor sanitare.
În Franţa, turismul a reprezentat în anul 2019 venituri de 57 de miliarde de euro (circa 7,5% din PIB) şi 2,87 milioane de locuri de muncă.