Cîţu a anunțat că a finalizat prima variantă de rectificare bugetară și că o va trimite liderilor coaliției

Prim-ministrul Florin Cîţu a anunțat luni că a finalizat prima variantă a rectificării bugetare şi că o va transmiste în cel mai scurt timp documentul liderilor coaliţiei de guvernare. El le-a cerut cu acest prilej miniştrilor mai multă responsabilitate în cheltuirea banului public şi atingerea tuturor ţintelor din buget.
Cristian Negrei - lun, 02 aug. 2021, 18:12
Cîţu a anunțat că a finalizat prima variantă de rectificare bugetară și că o va trimite liderilor coaliției

„Am făcut o primă variantă a rectificării bugetare. În cel mai scurt timp voi transmite documentul liderilor coaliţiei de guvernare. Încă aştept ca toţi miniştrii să prezinte execuţia bugetară pentru primul semestru. Pentru următoarele 6 luni, solicit mai multă responsabilitate în cheltuirea banului public şi atingerea tuturor ţintelor din buget pe care ni le-am asumat la începutul anului”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

Cu câteva ore mai devreme, tot pe Facebook, premierul a precizat că rectificarea bugetară va avea la bază execuția bugetară. În funcție de aceasta, Guvernul evalua dacă este nevoie să facă modificări la alocarea resurselor în buget, pentru menținut deficitul bugetar la ținta de 7.16%.

„Despre rectificare. Rectificarea bugetară are la bază execuția bugetară. În funcție de execuția bugetară, vedem dacă este nevoie să modificăm ceva la alocarea resurselor în buget, pentru A MENȚINE deficitul bugetar la ȚINTA de 7.16%. Acesta este singurul rol al rectificării bugetare”, a explicat Cîțu.

Premierul a făcut referire la mai multe concluzii din Raportul privind execuția bugetară pe al doilea trimestru al anului 2021 care vor fi luate în calcul în ceea ce privește rectificarea.

„Referitor la execuție, mai jos câteva dintre concluzille apărute în Raportul privind execuția bugetară pe al doilea trimestru al anului 2021:

„Cheltuielile bugetare efectuate în trimestrul al II-lea al anului 2021 s-au situat sub nivelul programat în cazul majorității titlurilor de cheltuieli și în special în cazul cheltuielilor de capital și a celor cu proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile”;

„Este necesar ca în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile de implementare a proiectelor de investiții finanțate atât din resurse bugetare interne cât și din fonduri externe nerambursabile astfel încât să se recupereze din decalajul, față de cheltuielile programate a se efectua, înregistrat în primele două trimestre ale anului 2021. De asemenea, în acest context, și sumele atrase din fonduri externe nerambursabile ar urma în perioada următoare să recupereze din decalajul înregistrat în perioada analizată”;

„De asemenea, se impune ca la nivelul ordonatorilor principali de credite, să fie luate măsuri pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor externe nerambursabile, precum și pentru creșterea rigurozității în programarea trimestrială a cheltuielilor publice”” a enumerat premierul.

El a explicat că nu sunt elemente care să ducă la creșterea deficitului bugetar, iar resursele alocate la începutul anului sunt suficiente.

„Este foarte clar că nu există elemente care să ducă la creșterea deficitului bugetar, iar resursele alocate în buget, la începutul anului, sunt suficiente, având în vedere ritmul cheltuielilor lunare din prima jumătate a anului. Bineînțeles, există și elemente noi pe care trebuie să le luam în calcul la această rectifcare. Asa că bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului bugetar asumat, de 7.16% (sau mai mic)”, a încheiat Cîțu.

Legat tot de rectificare, sâmbătă (31.02.2021, premierul Cîțu a spus la o întrunire de partid care a avut loc la Tulcea că firmele de stat care nu au făcut reformă nu vor primi bani în plus la rectificare.

El a spus atunci că s-a uitat pe execuţia din acest an şi că a observat lucruri care-l nemulţumesc şi pe care pe care le-a adus la cunoştinţa miniştrilor.

„Nu am văzut foarte multă reformă. Se vorbeşte foarte mult despre reformă, dar până acum nu am văzut la instituţiile statului reduceri de cheltuieli şi, aşa cum am spus la începutul anului, acele companii de stat care nu arată că reduc cheltuielile nu vor primi bani suplimentari la această rectificare. Trebuie să le arătăm românilor că nu putem merge mai departe cu aceeaşi risipă de bani cu care s-au obişnuit aceste companii pe vremea PSD-iştilor. Nu ne permitem să schimbăm doar directorul, dar să rămână restul la fel. Vreau performanţă, pentru că suntem acolo pentru români, iar aceştia sunt banii românilor”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Te-ar mai putea interesa și
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) își adaugă în portofoliul de produse fără fum, destinate exclusiv......
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...
Evenimentele iernii 2024
Evenimentele iernii 2024
Iarna anului 2024 aduce o mulțime de evenimente interesante în România și în alte locuri din Europa! Aici sunt câteva ...